Itsenäisyyspäivänä sytytän kynttilät

Itsenäisyyspäivä on ovella. Tasan seitsemän vuosikymmentä takaperin itsenäisyyspäiväämme edelsivät 26.11. ammutut Mainilan laukaukset. Naapurimaa ampui ne omalta puoleltaan alueelle, jossa ne eivät tuottaisi kovin suurta vahinkoa, mutta niitä väitettiin suurieleisesti Suomesta ammutuiksi ja saatiin tekosyy aloittaa talvisota 30.11.1939.

Talvisotajoulua muisteli kirjailija Yrjö Jylhä vuonna 1941 ilmestyneen runokokoelmansa "Kiirastuli" runossa "Pyhä yö":

..Ja monta paimenta parrakasta / lumessa valvoi ja vartioi...

Talvi- ja jatkosodissa kävi niin kuin kävi. Minäkin pääsin/jouduin elämän pituiselle kurssille elämän kiertokouluun. Itsenäisyys kuitenkin saatiin uhrausten avulla säilymään. Vapaan maan vapaana kansalaisena voin vuosittain viettää itsenäisyyspäivää.

Surumielellä olen pannut merkille, että monille kiireisen aikamme ihmiselle itsenäisyyspäivä on vain päivä päivien joukossa. Ilolla muistelen puolestaan niitä vuosia, kun asuin Jyväskylässä Vapaudenkatu 24:n talossa, jossa silloinen talonmiesperhe paimensi meitä asukkaita itsenäisyyspäivän juhlavalaistukseen.

Talossa saatiin silloin lähes sataprosenttisesti aikaan valaistus, jossa jokaisen ikkunan keskellä 40 sentin etäisyydellä toisistaan paloi kaksi kynttilää kello 18 ja 20 välisen ajan. Kaikki muut valot pidettiin sen kahden tunnin aikana poissa. Ei niitä kynttilöitä jätetty valvomatta, mutta vuorotellen käytiin kadulla katsomassa juhlavalaistun talomme upeutta.

Olen kuullut, että muutamissa taloissa nykyisinkin tuetaan kynttilöitä jakaen juhlavalaistuksen järjestämistä. Tulokset ovat vain kovin epäyhtenäisiä.

Onko nyt todella niin, ettei meillä enää ole aikaa uhrata kahta tuntia vuodessa samanaikaisesti siten, että kadun kulkija voisi aistia täällä elävää kansaa yhdistävän itsenäisyyden? Jos joku ei voi itse hoitaa juhlavalaistusta, eikö kukaan naapuri jouda tai ole luotettu hoitamaan asiaa?

Asuntomme ikkunat ainakin valaistaan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Sen olen velkaa niille parrakkaille paimenille, jotka monena jouluna ja joulujen välisinä aikoina, lumessa tai helteessä vartioivat, että minulla nyt on mahdollisuus viettää itsenäisyyspäivää.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.