Jääkiekko ja turvetalous

Meitä on monia, jotka pidämme jääkiekkoväkivaltaa suurena ongelmana. Sinänsä hieno peli, nuorten suosiossa, mutta opettaa lapsille vääriä asenteita ja on vastenmielistä, kun jatkuvasti voi havaita tahallista väkivaltaa. Miten tästä ongelmasta voisi päästä eroon?

Tuomarityöskentelyn tiukentaminen voi auttaa, mutta ei ratkaise ongelmaa. Tuomarilinja heijastaa jääkiekkoväen näkemystä. Luulisi asian olevan jääkiekkoyhteisön kunniakysymys. Mutta kun ei näytä olevan. Jääkiekon mahtihenkilöt eivät näe ongelmaa, asiaan ei ole tulossa muutosta.

Sama juttu on turvetalouden kanssa. Kaikki, joilla on aistit tallella, voivat havaita turpeenoton turmiollisia vaikutuksia esimerkiksi koko Saarijärven reitin vesistöihin. Sama kohtalo uhkaa Jämsän reittiä, Keuruun reittiä, Pihlajaveden reittiä jne.

Tietysti on välttämätöntä, että vesistöjä valvovat ja lupia myöntävät viranomaiset tiukentavat linjaansa. He ovat kuitenkin vesistöasioiden erotuomareita. Varsinainen vastuu on toimijoilla itsellään. Luulisi asian olevan toimialan kunniakysymys. Mutta energia-alan mahtihenkilöt vaativat lisää turvetta, yksinkertaisempaa ympäristölupamenettelyä ja omavalvontaa. Ympäristöasiat eivät kiinnosta.

Avainasemassa ovat turvetta polttavat energialaitokset. Nykyaikaisen laatujärjestelmän mukaisesti energialaitoksen on otettava vastuu koko hankintaketjustaan. On pelkkää hurskastelua polttaa turvetta ja ”edellyttää, että turpeenoton ympäristövaikutukset hoidetaan kunnolla”. Asia pitää myös varmistaa. Eikä siihen riitä turveyhtiön tiedotteiden lukeminen.

Pelastetaan reittivedet!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.