Jääkiekko-ottelun törkein huutaja

En onnistunut ostamaan istumapaikkaa JYP-Kalpa jääkiekko-otteluun 12.3. Niinpä ostin seisomapaikkalipun ja menin seisomaan siihen hallin päätykatsomoon, jossa JYP:n huutosakki kannustaa joukkuettaan hallituin rytmikkäin huudoin. Se osoittaa tervettä ja innostavaa urheiluhenkeä.

Valitettavasti tuohon katsomoon oli tullut pari törkeää huutajaa, jotka alkoivat pilkata erotuomareita jo ennen ottelun alkua. Karkeat, törkeät sukupuolielimiin ja peräaukkoon liittyvät huudot kuulivat myös aivan vieressä seisoneet kaksi alakouluikäistä poikaakin.

Huutajat olivat noin 20-25-vuotiaita muutoin terveeltä näyttäviä miehiä. He eivät olleet humalassa. En myöskään havainnut heidän silmiensä pupilleissa mitään, mikä olisi viitannut huumeiden käyttöön.

Vaikka olen toiminut ennen kirurgiksi erikoistumista mielisairaalan ylilääkärinä useita kuukausia, en ryhdy tarkemmin analysoimaan näiden huutajien psyykettä. Aineksia olisi analyysiin ollut kolmen erän ajan.

Jokainen taaplaa tyylillään ja jättää huutojensa sisällön lähellä olleitten ihmisten mieleen.

Olisi kuitenkin sekä terveitten katsojien että itse urheilutapahtuman kannalta hyvä, jos jäähallissa tulisi yleiseksi ilmapiiri, joka jo nyt vallitsee suuren enemmistön kesken: jutellaan mukavia ja seurataan ottelun edistymistä pelaajia ja tuomareita kannustaen. Hyvin tärkeää on, että aikuiset antavat lapsille terveen ja kannustavan esimerkin.

Tapio Tervo

lääketieteen ja kirurgian tohtori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.