Jääskelän tilan käyttöä harkittava

Keskisuomalainen uutisoi viime kuussa näyttävästi entisen maalaiskunnan alueella Vaajakosken takana Päijänteen rannalla olevan Jääskelän tilan uusista käyttökaavailuistaä. Uutisen mukaan tilalle suunnitellaan muun muassaleirintäaluetta, vierasvenesatamaa ja luontomatkailukeskusta.

Ollaanko aluetta nyt ottamassa siihen käyttöön, johon maalaiskunta aikanaan sen hankki etuosto-oikeuttaan käyttäen vai johonkin muuhun?

Asiakirjat osoittavat, että maalaiskunnan kunnanhallitus päätti 23.10.1995 käyttää etuosto-oikeuttaan kaupassa, jolla Jääskelän tilukset olivat siirtyneet joensuulaisten Yrjö ja Reino Laakkosen omistukseen. Perustelujen mukaan kunta aikoi näin hankkia maata etuostolain mahdollistamiin tarkoituksiin eli yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoitusta varten.

Laakkoset epäilivät kunnan aikomuksia ja valittivat päätöksestä lääninoikeuteen. Tämä katsoi päätöksessään, ettei kunta tässä tapauksessa voinut perustaa etuostoaan yhdyskuntarakentamiseen, vaan ainoastaan virkistys- ja suojelutarkoitukseen. Tältä osin kunta ilmoitti lääninoikeudelle muun muassa, että "alue soveltuu erinomaisesti lähialueiden asukkaiden virkistyskäyttöön ja että rannat tullaan suojelemaan ja rauhoittamaan linnustolle. Myös Rosenbröijerin hautakappeli ja metsästysmaja ympäristöineen tultaisiin rauhoittamaan sekä alueen maisemallisesti arvokas rantavyöhyke osoittamaan kaavassa maisemanhoitoalueeksi.

Lääninoikeus hylkäsi Laakkosten valituksen.

Prosessi sai päätöksensä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa 17.12.1995. Se katsoi kunnan esittäneen selvityksen siitä, että se oli käyttänyt etuosto-oikeutta maan hankkimiseksi virkistys- ja suojelutarkoitusta varten eikä muttanut lääninoikeuden päätöstä. Kunnan etuosto jäi voimaan.

Keskisuomalainen uutisen mukaan tilalle hahmotellaan nyt luontomatkailukeskusta, vierasvenesatamaa ja leirintäaluetta yrittäjänelikon ja kaupungin yhteistyöllä. Kehitysjohtaja Timo Rusasen mukaan tarkoitus on aikaansaada suunnitelma, jossa yrittämisen, virkistyskäytön ja luonnonsuojelun tarpeet on huomioitu.

Pohdittavaksi tulee, missä määrin kunnan etuosto-oikeuden käytön perusteet antavat oikeutuksen Jääskelän alueen muulle käytölle kuin Jyvässeudun asukkaiden virkistyskäyttöön ja rantojen suojeluun. Etuostopäätös sitoo myös kaupunkia, jolle Jääskelä on nyt siirtynyt.

Herää kuin itsestään kysymys, että onko alkuperäiseen kauppatapahtumaan ja sen tarkoitukseen nähden tapahtunut muuta muutosta kuin, että joensuulaisten liikemiesten tilalle ovat tulleet jyväskyläläiset eikä enää ole tarvitse soveltaa aiemmin maalaiskunnan ilmoittamia etuosto-oikeuden käyttämis perusteita.

TIMO HAKANEN

lakimies Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.