Jäävi jäähyilee, muut päättävät

Keskisuomalaisen pääkirjoitus 3.6. pohti väärän kytköksen mahdollista ongelmaa. Ahti Ruoppilan tunnossa kilahti ja hän perusteli kauniisti (Ksml 4.6.), ettei mitään ongelmaa olekaan. Itsensähän voi jäävätä tarpeen mukaan!

Mikä hinku puolueiden sisäpiiriläisillä on junailla itsensä kaikkiin mahdollisiin hallituksiin, valtuustoihin, lauta- ja kuppikuntiin? Eikö puolueista todellakaan löydy muita kuin yhdet ja samat? Onko yhden henkilön ihan pakko ängetä joka paikkaan, jolloin jääviys on vääjäämätön?

Mitä virkaa on edustajalla, joka joutuu jatkuvasti jääväämään itsensä asioiden valmistelusta tai päätöksenteosta? Eikö puolueenkin kannalta olisi parempi sellainen, joka voi koko ajan olla täysillä mukana?

Jäävillä menee kahvin juonniksi sillä aikaa, kun muut päättävät asioista.

Samat sisäpiiriläiset puhuivat ennen vaaleja demokratian laajentamisesta kylä-, kortteli-, kaupunginosa- ja ties millä valtuustoilla, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua. Selkokielellä se tarkoitti, että yksi henkilö osallistuu mahdollisimman moneen kuppikuntaan.

Kuntien hallituksissa ja valtuustoissa istuu suuri määrä kuntien palveluksessa olevia. Kuntien talous on kuralla ja pahemmaksi menee. Mitään radikaalia ei himmeleiden karsimisessa, byrokratiatalkoissa ja toimintojen järkeistämisessä tapahdu.

Hallinnon ja toimintojen siivoamiseen ja virkojen lakkauttamisiin eivät kuntien palveluksessa olevat voi osallistua. Kaiken järjen mukaan he ovat jäävejä päättämään omista asioistaan.

Kahvipannulla on tungosta, kun jäljelle jäävät valtuustossa ja hallituksessa päättävät. Pienellä porukalla voikin syntyä parempia ratkaisuja kuntatalouden ja veronmaksajien kannalta!

Näistäköhän syistä hallinnon ja toimintojen putsaamista ei säästölistoille ole uskallettu ottaa? Hallinnon ja toimintojen järkeistämisellä saadaan todella tuntuvia säästöjä. Mutta pian aletaan jälleen puhua kouluruoasta: Pikku-Kallen hernekeitto on taas liian kallista.

Joku ilkeämielinen on todennut, että hallintomenettelylaissa ei järjen käyttöä suoranaisesti kielletä, mutta ei sitä varsin suositellakaan. Oikeassa taitaa olla.

Jarmo Jääskeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.