Jälkipolvilla riittää ihmettelemistä

Me voimalahankkeesta valittajat olemme jo pitkään odottaneet, että meiltä vihdoinkin pyydetään anteeksi aiheettomia loukkauksia kustannusten korottamisesta. Mutta yhä uudestaan Keljonlahden ja sen ympäristön tuhon aiheuttanut päättäjäporukka yrittää vain sinnikkäästi syyllistää meitä, jotka tajusimme alusta asti kaikki voimalahankkeeseen liittyvät ongelmat.

Jos demokratia todella toimisi, olisi myös alamaisten ääntä pitänyt kuunnella. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Olemme monta kertaa pyytäneet selvitystä väitteisiin, miten valitukset ovat kohottaneet kustannuksia, voimalahankehan eteni koko ajan jopa etuajassa ja ilman lainvoimaisia lupia. Mitään vastausta emme ole saaneet, mutta toistuvasti tuodaan julki, että on valittajien vika, kun amatöörien aloittamassa ja toteuttamassa voimalahankkeessa mikään ei sujunut niin kuin ruusunpunaisissa etukäteispuheissa kuvailtiin.

Nettikeskusteluissa Kauko Tuupainen paljasti, että Keljonlahden voimalahanke lähti liikkeelle vitsistä. Vitsihän se on loppuun asti, mutta valitettavasti tämän vitsin seuraukset eivät naurata, sillä viime kädessä Jyväskylän asukkaat maksavat siitä niin terveydellisesti kuin taloudellisestikin.

Pikkulasten leikkikerholta voimalahanke on myös tuntunut junalla ajeluineen ja pyssyillä paukutteluineen.

Voimalahanketta perusteltiin mm. sillä, että jo rakentaminen tuo työllisyyttä seudulle. Lisäksi luvattiin ainakin energian hinnan laskevan ja ilman puhdistuvan. Nyt on jo täysin selvää, että varsinkin kaukolämmön hinta kohoaa pilviin ja muutkin asumiskustannukset jatkavat nousuaan.

Rakentaminen taas toi töitä lähinnä yli 300:lle venäläiselle ja puolalaiselle.

Venäjän maastopalojen yhteydessä nousi esiin huoli ydinsaasteiden joutumisesta ilmatilaan. Aikoinaan Keski- Suomi sai todella runsaan laskeuman ydinsaastetta ja on oikein virallisesti todettu, että ydinjäte on sitoutunut varsinkin turpeeseen.

Samoin on oikein virallisesti tutkittu ja todettu turpeen tuhkan sisältävän ydinjätteen lisäksi myös muita patogeenisia ja karsinogeenisia aineita, jotka varsinkin veteen liuetessaan voivat kulkeutua kauaksikin. Näistä "päästöistä" ei voimalan yhteydessä puhuta mitään ja jotenkin tuntuu, että onkohan ne julkisuuteen kerrotut muutkaan päästöt todellisen suuruisia.

Ahti Vielmaa mukaillen ( Ksml.10.8.) Keljonlahden voimala on Jyväskylän historian suurin virheinvestointi ja ympäristötuho. On siinä jälkipolvilla ihmettelemistä, kuinka se on ollut mahdollista toteuttaa.

TAINA HÄMÄLÄINEN entinen keljonkankaalainen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.