Jämsä mukaan sote- ja aluehallintouudistukseen

Keskisuomalaisen teettämässä Jämsän alueen maakuntakyselyssä perushuolenaiheena lienee maakunnan yhtenäisyys ja sen merkitys sote- ja maakuntahallintouudistuksessa.

Lehden galluptutkimus paljastaa kuntalaisten ”kypsyneen” Jämsän nykyisen kaupunginhallinnon enemmistön ”itsekeskeiseen mielikuvahallintoon”, jossa valinnat tehdään yhteiskunnallisen merkityksen ja vaikuttavuuden sijaan retorististen ja populististen mielikuvatavotteiden ja valtapyrkimysten perusteella.

Valtuuston päättämät strategiset tavoitteet ”Suomen yhteistyökykyisimmästä kunnasta” ovat jääneet vaille konkretiaa, ja muun muassa sairaanhoitopiirin vaihto Keski-Suomesta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin on tuonut hallinnollisten ongelmien lisäksi taloudellisen hallitsemattomuuden, jota muun muassa viime valtuuston kokouksessa seliteltiin edellisvuoden neljän miljoonan euron ylitysten vuoksi.

Tuskin selitykset vakuuttivat valtuutettuja, kuntalaisista puhumattakaan.

Sairaanhoitopiirin vaihdos Jämsän alueen terveydenhoidon hallinnon, talouden ja kehityksen näkövinkkelistä katsottuna on ja oli vähintäänkin kyseenalainen.

Piirin vaihdoksen seurauksena Jämsä on pudonnut ”välitilaan”, jossa siitä ei tarvitse muiden olla ”erityisesti huolissaan” Keski-Suomessa eikä Pirkanmaalla.

Sote- ja maakuntahallintouudistus antaa Jämsän kaupunginhallinnolle mahdollisuuden kasvojaan menettämättä palata takaisin todelliseen vaikuttavaan maakuntatasoiseen yhteistyöhön.

Hallitusohjelman mukaan sote-järjestämisratkaisu valmistellaan enintään 19 itsehallinnollisen alueen pohjalta.

Elokuun puolivälissä annetun selvityshenkilöraportin mukaan alueita tulisi olla 9–12, jolloin alueilla olisi riittävä taloudellinen kantokyky järjestää kattavat sosiaali-ja terveyspalvelut. Samalla niistä muodostuisi sopivia luontevia kokonaisuuksia muidenkin alueille ajateltujen, kuntien ja valtion keskus- ja aluehallinnon tehtävien hoitamiseen.

Jämsänkosken Vasemmistoliitto elättää toiveita, että sotea järjestävistä itsehallintoalueista muodostuisi maakuntia, joiden tehtäviin lisätään toisen asteen koulutusta, maankäytön ja liikenteen suunnittelua, työllisyyspolitiikan toimeenpanoa ja koko maakunnan kehityksen kannalta tärkeitä vastaavia tehtäviä.

Näin sosiaali- ja terveyspolitiikka olisi paremmassa vuorovaikutuksessa muiden hallinnonalojen kanssa. Se parantaisi edellytyksiä ehkäistä ennalta sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Kun muodostettavat alueet vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueillaan, ja kansanvaltaisuuden turvaamiseksi sote/maakuntahallintoalueita tulevat johtamaan vaaleilla valitut valtuustot, ei ole mahdollista, että jotkut kunnat ajavat niin sanotusti ”kaksilla rattailla” ja olisivat vain näennäisesti mukana uudessa aluehallinnossa.

Jämsän alue on rajua teollisen rakennemuutoksen ja sitä seuranneen työpaikkojen vähenemisen aluetta. On täysin selvää,että alue tarvitsee voimakkaampaa yhteiskunnan tukea uuden kasvun käynnistämiseen. Se edellyttää avointa, luottamuksellista maakuntatasoista yhteistyötä ja sen avulla vaikuttamista.

Jämsänkosken vasemmistoliitto tukee ja pitää hyvänä Vasemmistoliiton piirijärjestön maakunta-sote-linjausta, sekä sanomalehti Keskisuomalaisen ja muiden toimijoiden linjauksia ja vaikuttamista Keski-Suomen yhtenäisen maakunnan ja sote-hallinnon puolesta.

Timo Virtanen

puheenjohtaja

Riitta Kangas

sihteeri

Jämsänkosken Vasemmistoliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.