Jämsän päättäjä: Tiedätkö, mistä oikein päätät?

Maanantaina on kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyssä varmasti Jämsän historian suurin päätös, tulevien vuosien sote-palvelut. Palvelujen ulkoistaminen vaikuttaa ajallisesti pitkään kaupungin toiminnassa ja palveluissa, mutta myös taloudessa. Monissa kunnissa lasku ulkoistetuista palveluista on kohonnut eikä laatuun ei ole oltu tyytyväisiä.

Työntekijäjärjestöjen edustajat ovat tietysti ensisijaisesti huolissaan henkilöstön asemasta. Ulkoistaessaan palvelut kaupunki luovuttaa yksityisen palveluntuottajan käyttöön oman henkilöstönsä. Henkilöstön työnantajia olette viime kädessä te, kuntapäättäjät.

Ulkoistamisessa henkilöstön työsuhde-ehdot todennäköisesti heikentyvät. Palkat voivat alentua jopa useita satoja euroja kuukaudessa ja vuosilomat lyhenevät. Myös eläke-edut heikkenevät siirryttäessä kunnallisesta eläkejärjestelmästä yksityiseen.

Päätöksenne ei koske vain sote-toimialalla työskenteleviä – noin 550 työntekijää – vaan kyse on myös nk. tukipalveluja (puhtaanapito, ruokahuolto, kiinteistöpalvelut, palkanlaskenta) tuottavien työstä ja niiden jatkumisesta. Kuka tuottaa nämä palvelut jatkossa?

Sote-lautakunnan päätöksenteko ja asian valmistelu ei mielestämme täytä hyvää hallintotapaa. Onko lautakunnan päätöksentekoon pyritty vaikuttamaan jopa kyseenalaisin keinoin? Päätöksen osalta haluamme tuoda julki sen, että kilpailutuksen jälkeen pidättäytyminen tarjousten hyväksymisestä ei poista kaupungin velvoitetta hyväksyä ehdot täyttävää tarjousta.

Vaatimus Suomeen veronsa maksavasta yrityksestä on paitsi seurannan kannalta myös nykyiset monimutkaiset konsernirakenteet ja yritysten verosuunnittelu huomioon ottaen aivan mahdoton yhtälö. Lisäksi tämä jo tarjouksia pyydettäessä asettaa markkinoiden hyödyntämisen tasapuolisesti ja syrjimättömästi eriarvoiseen asemaan.

Kaupungin päättäjät ovat nyt tekemässä kuntalaisten ja henkilöstön kannalta kauaskantoisia ratkaisuja – ja päätökset näytetään tehtävän kumpaakaan ryhmää kuulematta.

Marja-Liisa Juven

pääluottamusmies, JHL

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.