Jämsän pilottimalli ei kelpaakaan?

Yksityistämisen valtakunnalliseksi terveydenhuollon malliprojektiksi mainostettu Jämsän terveydenhuollon "yksityisen ja julkisen kumppanuusmalli" ei tunnu toimivankaan.

Osapuolet ovat järjestelemässä toimintoja uudelleen, vaikka sopimuskausi on aluillaan. Näyttääkin siltä, että Jämsän pilottimalli on paljastumassa pelkäksi lumejärjestelyksi, jonka varjolla Jämsä yksityistää terveydenhoitonsa ja sairaalan palvelut pysyvästi Sentica Partners -sijoitusyhtiön omistamalle Pihlajalinna Oy:lle. Sokea Reetakin jo alkaa sen nähdä.

Jämsän kaupunki on muuttamassa perustoja myöten tuotantosopimusta, jonka mukaisesti "yhteisyhtiö" Jokilaakson Terveys Oy tuottaa kilpailutetut palvelut neljän-seitsemän vuoden aikana Jämsälle, Kuhmoisille ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Toiminta käynnistyi 1.9.2010.

Jokilaakson Terveys Oy ja Pihlajalinna sopivat jo joulukuussa 2010 - siis vain kolmisen kuukautta palvelutoiminnan alkamisesta - että Jokilaakson Terveys ulkoistaa/ alihankkii ko. terveyspalvelut "kokonaispalveluna" Pihlajalinnalta. Jokilaakson Terveydestäkö siis vain paperiyhtiö?

Yhtiöitten mielestä tällaisesta sopiminen on vain "yritysten välinen järjestely", joten kaupunkia ei tarvinnut informoida. Tätä "kokonaispalvelua" perustellaan sillä, että Jokilaakson Terveyden "ei tarvitse palkata jokaista lääkäriä erikseen"(?). Pihlajalinna voi myös käyttää sairaalaa omiin leikkauksiinsa.

Järjestely vaatii luvan Valviralta eli Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirastolta. Jämsän kaupunkia sentään tarvittiin antamaan lupahakemuksesta lausunto. Myönteinen lausunto nuijittiin sos. ja terveystoimen tilaajalautakunnassa 28.4.2011. Sopimusta tosin vain "kierrätettiin" kokouksessa eikä liitetietoja näytetty.

On hämmästyttävää, että monivuotisen tuotantosopimuksen oleelliseen muuttamiseen riittää Jämsän kaupungin tahtotilan ilmaisijaksi vain lautakunnan lausunto. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on sivuutettu kokonaan?

Jokilaakson Terveyden ja kaupungin välille syntynyt kiusallinen vuokrariita sairaalavälineistä ratkotaan puolestaan "kustannusneutraalisti" niin, että pääterveysaseman ja sairaalan kalusteet ja erilaiset välineet - röntgeniä ja atk:ta lukuunottamatta - myydään yhtiölle 1,2 miljoonalla eurolla. Riita koski sitä, onko välinevuokra 800 000 euroa vuodessa, kuten kaupunki uskoo sopineensa vai 800 000 euroa 4-vuotiselta toimikaudelta.

Mielenkiintoista on, paneeko Valvira lupaa harkitessaan painoa siihen, että Jämsän terveydenhuollossa kunnallisen demokratian vaikutusmahdollisuudet ovat käyneet ohuiksi puutteellisen tiedonkulun vuoksi. Pihlajalinna on jäänyt reilun vuoden aikana kiinni jo kahdesta sopimusehtojen ohittamisesta: ensimmäisen kerran silloin, kun alun perin Jokilaakson Terveys Oy:n omistajiin lukeutunut Terveysrahasto myi osakkeensa P-linnalle. Toinen kerta oli, kun Pihlajalinna myytiin sijoitusyhtiö Sentica Partnersille. Viimeksi kyse on ollut toiminnan laadusta. Sappileikkauksissa tapahtuneiden komplikaatioiden vuoksi ko. leikkaukset on toistaiseksi Jämsässä lopetettu.

ARJA PAAKKANEN kaupunginhallituksen jäsen (vas.) Jämsä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.