Järjestöistä kaupungille kaveri

Valtio ja kunnat säästävät tehostamalla toimintaansa ja hallintoa ja ottamalla löysät pois. Nyt monet palvelut jäävät tyystin vaille tekijäänsä. Tai että jotain tehdään samalla kun jotain jätetään tekemättä ja tässä valinnassa päädytään kuntalaisen mielestä väärään kohteeseen. Kun hallinto riittävästi keskittyy ja priorisoi tekemisiään, etääntyy se käytännön elämästä ja jää helposti kansalaiselta näkymättömiin. Tulee luottamuspula ja tunne palveluaukoista.

Onnitteluni Jämsälle, että siellä herättiin vuonna 2012 kokoamaan asukkaita arvokeskustelupöytään. Ketkä ovat nykyjämsäläisiä? Mitä kuntaliitokset toivat jämsäläisille ja mitä ne veivät? Alueella toimivien järjestöjen keskuudessa tehtiin selvitys ja toimijoita kuultiin kaupungin kanssa yhteistyössä järjestetyissä kuudessa keskustelutilaisuudessa. Yhdessä koetun käsityksen mukaan saatiin rohkeutta toteuttaa Jämsän Voimavara – Yhdessä Enemmän –hanke, joka houkutteli kammareistaan ja kerhotiloistaan yli 100 jämsäläistä yhdistystä kohtaamispaikkoihin ja yhdistysmessuille.

Toukokuun lopussa järjestetään Jämsän yhdistysmessut toista kertaa. Kolme vuotta jatkunut keskustelu yhteistyön tarpeesta ja eduista on johtanut keskeiset toimijat esittämään järjestöjen yhteisen yhdistyksen perustamista Jämsään. Uskotaan, että kaupunki tarvitsee keskustelu- ja sopimuskumppanin ja että helpompi sen on keskustella yhden edunvalvojan kanssa sadan sijasta.

Kun sosiaali- ja terveysuudistus edistyy, vuonna 2017 jokaisen kunnan budjetista keskimäärin 50 prosenttia ohjautuu kunnan ulkopuolelle ja loput jää kunnan harkintaan sekä toivottavasti omatuotantoon. Kunnan omia vastuutehtäviä ovat sivistystoimi, tekninen toimi ja aluekehittäminen. Syntyneessä tilanteessa kunnat kilpailevat yhteisökehittämisessä.

Ratkaisevaksi nousevat myös paikallisuus ja paikkaperusteisuus, sillä niissä piilee asiantuntijuus, ketteryys ja joustavuus. Toimiva paikallisyhteisö varmistaa yhteisöllisyyden ja verkostojen lisäksi myös nuorten osallisuuden ja lähidemokratian toteutumisen. Lähipalvelujen turvaamiseksi tulee hyödyntää sopimuksellisuutta ja kehittää kylätaloja lähipalvelukeskuksiksi.

Elinvoimaisia kyliä ja kortteleita tarvitaan, että Jämsä menestyy tulevaisuudessa. Millä tavalla yhdistykset, kylätoimijat ja kunta voivat tehdä työnsä paremmin ja mitä organisatorisia muotoja tämä tarvitsee kun kaikkia kutsutaan osallisuuteen ja vastuunkantoon? On tärkeää Jämsälle, että 24.5. syntyy laajapohjainen kansalaisvaikuttamisen järjestö, joka edustaa vapaaehtoistoimijoita ja kolmatta sektoria ja yhteen sovittaa monialaisen toimijajoukon. Kaupungille kaveri.

Sirpa Pekkarinen

Keski-Suomen kyläasiamies

Viitasaari, Niinilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.