Järjestöjen työllistäminen vaikeutuu vuonna 2015

Miksi ely:n rahoittamia työllisyyspoliittisia hankkeita ei voi hakea Jyväskylään vuodeksi 2015? Miksi ely vaarantaa satojen jyväskyläläisten pitkäaikaistyöttömien tulevaisuuden?

Jyväskylän Katulähetys ry työllistää vuosittain noin 350 eri pitkäaikaistyötöntä jyväskyläläistä palkkatukien ja harjoittelujen kautta. He työskentelevät Katulähetyksen eri toimintayksiköissä, jotka tarjoavat palveluja Jyväskylän asukkaille.

Palvelut koostuvat päihdeongelmaisten tuetusta asuttamisesta, kierrätystoiminnasta, nuorisotyöstä, ruokapankkitoiminnasta ja rakennusalan töistä kiinteistöjen korjauksissa. Työllistettyjen lisäksi mainituissa tehtävissä työskentelee vuosittain satakunta henkilöä, joille kuntouttavan työtoiminnan kautta tuotetaan sosiaalista kuntoutusta.

Työllistämisen aikana henkilöt osallistuvat työ- ja yksilövalmennukseen, jossa jokaiselle pyritään löytämään jatkopolkuja työelämään työllistämisjakson jälkeen. Valmennusprosessiin kuuluu ryhmäkoulutuksia, korttikoulutuksia (työturvallisuuskortti, jne), osatutkintoja, ammattitutkintoja, oppisopimuskoulutusta sekä ohjausta avoimille työmarkkinoille.

Vuonna 2013 erilaisia koulutuksia järjestettiin 238 henkilölle, osatutkintoja suoritettiin 18, koulutuksen oppilaitoksiin ohjautui 15 henkilöä, oppisopimuksessa Katulähetyksessä oli 19 henkilöä ja muualle työhön ohjautui 17 henkilöä. Koulutuksien järjestämisessä tehtiin hyvää yhteistyötä Jao:n Osaamisella töihin -projektin kanssa.

Tämä valmennustoiminta on neljän viime vuoden aikana toteutettu Suunta ylös -projektin kautta, jossa työskentelee kaksi yksilövalmentajaa. Rahoitus on tullut osittain ely:n työllisyyspoliittisen avustuksen kautta, osittain Katulähetyksen oman rahoituksen kautta.

Projekti jatkuu kesään 2015 asti, mutta ely on ilmoittanut, ettei vuonna 2015 myönnetä uusia typo- hankkeita. Ei ole edes mahdollista anoa uusia projekteja työllistämisen parantamiseen tai hakea jatkoa entisiin projekteihin.

Minulle on esitetty perusteluja, että rahoitusta siirretään työvoimakoulutuksiin, ja ettei elyn rahoituksen tarkoituksena ole tukea jatkuvaa valmennustoimintaa.

Kysymys kuuluu: Eikö Katulähetyksen valmennus ole myös työvoiman koulutusta, kun työllistämisjakson aikana työhön hakeutumisen valmiuksia vahvistetaan koulutuksien ja ammattitutkintojen kautta? Toiseksi, miksi ely ei voisi tukea valmennustoimintaa pysyvästi? Kenelle kuuluu työttömien henkilöiden työelämän taitojen parantaminen? Eikö juuri tem:lle elyn kautta?

Minusta sosiaalisen työllistämisen valmennustoiminnan rahoittamisen tulisi tulla jatkuvana työllistäville organisaatioille elyn ohjaamana. Tämä oli myös Tarja Filatovin työllistämisselvityksen toive.

Lisäksi te-toimistojen tulisi paremmin ottaa vastaan sitä tietoa, jota on syntynyt näissä organisaatioissa henkilöiden osaamisesta ja työelämän taidoista. Yleensä palkkatukijaksolla ollaan vuoden verran ja sinä aikana syntyy kokemusperäistä ja todettua tietoa henkilön motivaatiosta ja osaamisesta.

Näitä tietoja ei järjestöistä saada siirtymään te-toimistoon, jotta havainnot ja arvioinnit voisivat osaltaan vahvistaa henkilön työllistymistä eteenpäin.

Työllistäminen on haasteellista. Ensi vuonna palkkatuki muuttuu ja sen kautta järjestöjen rahoitus pienenee oleellisesti ja työllistämisen määrät laskevat huomattavasti. Tämä kaikki aikana, jolloin työttömyys lisääntyy voimakkaasti.

Usko Hintikka

toiminnanjohtaja

Jyväskylän Katulähetys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.