Järjetön lakkautuspäätös

”Sen lupaan, että Korpilahdelta ei taatusti lakkauteta enää yhtään koulua”, lupasi Jyväskylän sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (Korpilahti-lehti 14.8.2013). Ruoppila söi sanansa ja äänesti tänä keväänä Saakosken koulun lakkauttamisesta vuoden jatkoajan jälkeen!

Saakosken koulun lakkauttamisessa ei ole mitään järkeä. Väestöennusteen mukaan lapsiluku kasvaa Korpilahdella ja myös eteläisillä kylillä. Jos luokkakokoja kasvatetaan, tulee oppilasmäärä nousemaan yli Jyväskylän keskiarvon.

Kaupungin yleiskaavaluonnoksessa Saakoski on merkitty kylähelmeksi, alueeksi, jonka palveluita pysytetään ja kehitetään. Koulu on nyt alueen ainoa jäljellä oleva julkinen palvelu ja se on ehdottomasti säilytettävä. KymppiR ohjelman tavoitteena on ”tukea maaseudun elinkeinoja ja kyläasumista”. Kaiken lisäksi sivistyslautakunnan arviossa viime keväältä todettiin: ”Korpilahden kouluverkkoa koskevat päätökset on nyt tehty”.

Miten on mahdollista, että kaupungin kehittämisstrategiat lyövät toisiaan näin pahasti korville. Logiikka puuttuu sivistyslautakunnan päätöksistä tyystin.

Vuoden 2011 jälkeen Jyväskylässä ei ole missään muualla lakkautettu kouluja kuten Korpilahdella (3). Säästövaikutukset on Korpilahden osalta arvioitu 300 000 euroksi. Pienten koulujen kehitystä olisi seurattava pidempään kuin yksi vaalikausi.

Säästöt kyläkoulujen lakkauttamisista ovat minimaaliset. Saakoskella kuljetuskustannukset suurenevat vähintään puolella. Linja-autokyyditys ei ole mahdollinen 9-tien ylittämisen vaarallisuuden vuoksi. Ison koulurakennuksen myynti ei olisi kaupungille helppoa.

Saakosken koulun kenttä kunnostettiin 50 000 eurolla pari vuotta sitten. Koulun sisäilma ja rakenteet ovat tutkitusti terveet ja puhtaat. Saakosken koulu on monipuolisessa käytössä. Siellä toimivat mm kansalaisopisto, 4h, seurakunta, kyläseurat ja vanhusten virtapiiri, joka voi myös ruokailla koululla.

Jyväskylän kaupungilla on Saakosken keskustan alueella peräti 70 hehtaaria tonttimaata, jolle on mitoitettu 40–50 pientalotonttia. Alue sijaitsee 9-tien kehityskäytävän varrella, jossa on poikeuksellisen vireää yritystoimintaa ja kansallisesti tunnettu hevosalue. Myös Himos lisää paikan kehitysmahdollisuuksia. Jyväskylän päättäjien, erityisesti kokoomuslaisten ja demarien on Ahti Ruoppilaa myöten nyt otettava lusikka kauniiseen käteen ja muutettava järjetön päätös Saakosken koulun lopettamisesta.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Opetushallituksen johtokunnan jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.