Järkeä jätevesien käsittelyyn

Voimassa olevat jätevesien käsittelysäännökset ja -vaatimukset ovat herättäneet laajaa keskustelua. Erityisesti huolettaa se, kenen ehdoilla ja miksi joudutaan tekemään investointeja alueilla, joiden imeytysjärjestelmistä ei aikaisemmin ole ollut haittaa pohjavesille eikä vesistöille.

Perusteeksi tiukentamiselle on mm. esitetty, että kunnalliseen viemäriverkostoon kuulumaton kiinteistö aiheuttaa vesistöille kuusi kertaa suuremman kuormituksen henkilöä kohden kuin viemäriverkostoon liittynyt kiinteistö. Totta on, että koko maan haja-asutusalueiden vajaan miljoonan asukkaan jätevedet, runsaasta 300 000 asuinkiinteistöstä, muodostavat merkittävän osan hajakuormituksesta, joka on osaltaan aiheuttanut vesien tilan yleistä heikkenemistä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että esiin tulleisiin jätevedenkäsittelykysymyksiin ja -ongelmiin tulee saada ratkaisuja, jotka ovat paikallisiin oloihin nähden mitoitukseltaan ja vaatimuksiltaan hyväksyttäviä ja järkiperäisiä. Tulee myös selvittää markkinoilla olevien pienpuhdistamojen tulokset. Lisäksi pitää selvittää pienpuhdistamojen todellinen toiminnallisuus sekä jätelain toimivuus. Hajajätevesiasetuksen toimeenpanosta ei saa olla kohtuutonta haittaa kenellekään.

Talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla on tarkoitus vähentää jätevesistä aiheutuvia haittavaikutuksia tehostamalla jätevesien käsittelyä vuoteen 2014 mennessä.

Kunnilla on kuitenkin mahdollisuus antaa paikallisiin olosuhteisiin perustuen ympäristönsuojelumääräyksissä asetuksen vaatimuksia lievempiä jätevesien käsittelyvaatimuksia. Näin uudistusta voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti alueilla, joissa asutus on harvaa, ympäristö ei ole pilaantumiselle herkkää ja lievennetty puhdistusvaatimus on riittävä.

Tapauksissa, joissa jätevesiä syntyy vain vähän tai joissa vedenkäyttö on ylipäätään vähäistä, ei ole perusteita vaatia yhtä tiukkojen standardien noudattamista kuin muutoin.

Joustamalla pientalouksien päästömääräyksissä voidaan toisaalta poistaa näiltä talouksilta huomattava taloudellinen ja henkinen stressitekijä ja tukea mm. vanhusten mahdollisuuksia asua kotona mahdollisimman pitkään.

Markkinoilla olevat monet puhdistuslaitteet ovat usein vain osa jätevesien koko käsittelyjärjestelmää. Säädetyt vaatimukset eivät koske yhden laitteen toimintaa vaan koko käsittelyä, joka muodostuu usein kahdesta tai useammastakin erilaisesta puhdistusyksiköstä.

Siksi erilaisia jätevesien käsittelylaitteita, kuten esimerkiksi saostuskaivoa ja fosforinpoistokaivoa tulee olla markkinoilla saatavissa. Niiden käyttöönotosta ja laitteiden eroista on kuitenkin tiedotettava kuluttajia entistä paremmin.

TUULA PELTONEN kansanedustaja (sd.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.