Järki käteen ulkoistamisessa

Jyväskylän päätöksentekoprosessit terveysasemien säilymistä eri puolilla Jyväskylää ovat olleet hyvin poukkoilevia. Tämä on myönnetty myös perusturvalautakunnassa.

Lautakunta päätti kokouksessaan 25.9., että Korpilahden terveysaseman ulkoistamisesta tehdään selvitys ja kilpailutuksen valmisteluja jatketaan. Me korpilahtelaiset haluamme ensisijaisesti säilyttää terveysaseman palvelut entisellään.

Nykyään korpilahtelaisilla on kolmen lääkärin palvelut, vaikka ne sijaitsevatkin tilapäisesti Muuramessa. Niinpä ulkoistamissuunnitelmissa ei voi vedota lääkärivajeeseen. Myös säästöperuste on kyseenalainen, sillä valtakunnallisten tutkimusten mukaan terveyspalvelujen kilpailutus ei ole tuonut tavoiteltuja säästöjä.

Jos päättäjät kuitenkin, vastoin korpilahtelaisten tahtoa, valitsevat ulkoistamisen ja kilpailutuksen, vaadimme, että valmisteluissa on otettava huomioon seikat, joilla on luovuttamaton merkitys niin asiakkaan, tuottajan kuin järjestämisvastuullisen eli Jyväskylän kaupungin kannalta.

Terveysaseman ulkoistamisessa kilpailutus pitää tehdä ammattitaitoisesti. Painopisteen ei tule olla hinnassa vaan tuottajan tuntemisessa ja palvelujen laadun varmistamisessa. Kaupungilla pitää olla tiedossa pätevä ja toimiva palvelun laadunvalvontajärjestelmä, jolla ulkoistettujen terveyspalvelujen laatua voidaan mitata. Soste:n Sosiaalibarometri 2013 kertoi ongelmista juuri palvelujen laadunvalvonnassa ja toteutumisessa kunnissa.

Kaupungin pitää tehdä myös selkeä ja luotettava kustannuslaskelma siitä, kuinka Korpilahden terveyspalveluiden ulkoistaminen tuo säästöjä. Tämä on tuotava lain (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta, 21.5.1999/621) edellyttämällä tavalla palvelujen käyttäjien tietoon ennen päätöksiä.

Miten ulkoistuksessa käy nykyisille lääkäreille ja hoitajille? Kaupunki on ulkoistamassa vain osan terveyspalveluista.

Kuinka kaupunki ottaa huomioon yhteistyön ja toiminnan sujuvuuden henkilöstöpolitiikassa yksityisen ja julkisen välillä? Olemme kysyneet perusturvalautakunnalta sitä, mikä on kaupungin toimintasuunnitelma silloin, jos yksityinen toimija haluaa opettaa terveyspalvelujen tuottamisen Korpilahdella. Emme ole saaneet selkeää vastausta. Jos ulkoistamispalvelut puretaan, saadaanko poukkoilevan palvelujen järjestämisen vuoksi lääkäreitä palaamaan?

Päätöksissä pitää muistaa Sosiaalibarometri 2013:n tulokset: sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutus ei ole tuonut kaikkia odotettuja hyötyjä. Kunnissa on kustannus- ja laatuongelmien vuoksi alettu palata omaan palvelutuotantoon. Erityisesti kustannussäästöt palveluissa eivät ole vastaajien mukaan toteutuneet, kustannusten arvioitiin nousseen neljänä viime vuotena.

Raili Päkki

Minna Mustonen

Mari Itälä

Korpilahti-tiimi

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.