Järkyttikö sappikarhujen kohtalo?

Keskisuomalaisen julkaisemassa olympiasarjassa 2/5 (2.7.) kerrottiin Aasian mustakarhujen kärsimyksestä. Tuhannet sepelkarhut joutuvat elämään koko elämänsä, jopa yli 20 vuotta, sullottuina pikkuriikkisiin rautahäkkeihin, joissa liikkuminen on usein mahdotonta. Tämän lisäksi ne joutuvat kärsimään sietämätöntä kipua, koska niiden sappirakkoihin on asetettu katetri, josta sappinestettä valutetaan koko niiden elämän ajan. Aasiassa käytetään karhunsappea mm. perinteisen kiinalaisen lääketieteen tarpeisiin.

Surullisinta asiassa on se, että karhujen suunnaton kärsimys on täysin turhaa - karhunsapelle on löydetty jo yli 50 yrttipohjaista vaihtoehtoa, jotka ovat yhtä tehokkaita, halvempia ja helpommin saatavissa.

Karhuilla on kuitenkin toivoa. AAF-järjestö on perustanut Kiinaan sekä Vietnamiin karhujen turvakeskukset, joissa tarhoilta vapautettuja karhuja hoidetaan. Keskukset toimivat täysin lahjoitusvaroin. Tähän mennessä n. 250 karhua on pelastettu tarhoilta ja AAF ponnistelee jatkuvasti tarhojen sulkemiseksi.

Maailmalla toimii AAF:n tukiryhmiä, jotka tiedottavat karhutarhauksesta sekä keräävät pelastustoiminnalle varoja. Suomeen Karhuryhmä perustettiin v. 2006 ja sillä on jäseniä myös Jyväskylässä. Jos haluat auttaa karhuja tai saada lisää tietoa katso www.aasiankarhutarhat.com tai ota yhteys

Jyväskylä LAURA KARTTUNEN karhuryhmän puheenjohtaja Jaala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.