Järven samea sinileväpuuro

Kun nyt kerran on niin, että erinäiset tahot ovat metsäojituksineen, turvetuotantoineen ja maatalouden ravinnepäästöineen luonnonvesiämme pilanneet, niin pyytäisin että joku viranomaisasiantuntija kertoisi meille kärsijöille, että voiko asialle yksityisinä ihmisinä mitään käytännössä tehdä.

Kyse on sinilevästä. Prosessi on jokseenkin seuraava: Järven vesi muuttuu sameaksi puuroksi. Tätä kestää 2–3 viikkoa. Sitten alkaa ilmestyä vihreitä lillulauttoja etenkin rannoille ja lahdekkeisiin.

Viimeistään parin viikon kuluttua nämä lautat alkavat ”kiinteytyä” ja muuttuvat venyväksi siniseksi massaksi, johon ilmestyy myös suurempia sinertäviä tummanpuhuvia mölliköitä.

Nämä lopulta häviävät jonnekin, ilmeisesti järven pohjaan ja prosessi on siltä kesältä taas ohi.

Nyt odotamme vastausta siihen, voiko asialle mitään tehdä, vai onko ilmiö tullut jäädäkseen ja meidän täytyy uhrata sen vuoksi parasta aikaa kaksi kuukautta kesästä. Uiminen ja myös kalastus on tuona aikana käytännössä mahdotonta. Jokainen voi myös miettiä sitä, mitä tuo vaikuttaa rantakiinteistöjen arvoon.

Onko kaksin käsin mahdollista tehdä asialle mitään? Tai onko järven kunnostaminen mahdollista ja saako sellaiseen esimerkiksi EU-rahaa? Onko asiassa ryhmäkanne mahdollinen ja mille taholle? Kansalaismieli on tilanteessa nyt lievästi sanottuna ärtyisä. Viisas presidentti sanoi aikanaan että ”jotain tarttis tehrä”. Nyt tuo ”tarttis” ei oikein enää riitä.

Taisto Kotka

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Eroon meluisista vesiskoottereista

Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.