Järvilinna oli alkuaan huvila

Järvilinnan huvilan myyntiä kosketelleeseen lehtijuttuun oli pujahtunut harhaanjohtavasti pariin kertaan toistunut kartano-nimike. Kookkaan huvilan rakennuttaja Karl (ei siis Kari) Johan Hjelt oli Viitasaaren tuomiokunnan Laukaan käräjäkunnan tuomari, joka asusteli enimmäkseen kesäaikaan edellisen vuosisadanvaihteen molemmin puolin aikakauden säätyläisen elintavan mukaisesti koristeellisessa huvilassaan, mutta ei suinkaan kartanossa.

Virheellinen nimitys kartano on viime vuosina yleistynyt erityisesti vanhoja rakennuksia kaupiteltaessa. Vähänkin isompi maalaisrakennus saa kiinteistövälittäjien ilmoituksissa helposti kartanon epiteetin ihan ymmärrettävästi, jotta myyntikohteen houkuttavuus lisääntyisi.

Jyväskylässä ja sen ympäristössä ei tiukan kriteerin mukaisesti ole kuin yksi oikea kartano. Vain Korpilahden Veijon kartano on ollut alkuaan kartanon nimitykseen oikeuttava allodialisäteri. Joitakin suuria herraskaisesti asutettuja maaseudun taloja on toki voitu kutsua kartanoiksi, mutta huviloita ei koskaan. Järvilinnan huvilaa alkuaan ympäröinyt neljän hehtaarin tontti ei oikein maanomistuksellisestikaan täytä kartanoille asetettuja vaatimuksia.

Sanomalehtijutun kirjoittajaa ei parane virheestä syyttää, sillä hän näyttäisi poimineen tuon täysin väärän tiedon Laukaan historia III:n sivulta 324. Tosin jo sivulla 334 puhutaan oikealla termillä Järvilinnan huvilatilasta. Historiankirjoissa olevilla virheillä on tapana kertautua ja laajeta mitä kiusallisimpia väärinkäsityksiä aiheuttaen. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää tarkistuttaa historiakirjojen yksityiskohtien paikkansapitävyydet. Tämä olisi paikallaan ottaa varteen vaikkapa Jyväskylän uuden historiakirjan uusintapainettua versiota viimeisteltäessä.

ERKKI FREDRIKSON intendentti Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Syrjäytyminen juurihoitoon

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.