Jätevedet aiheuttavat terveysriskejä

Haja-asutuksen jätevesilainsäädännön myllerryksessä usein unohdetaan, miksi jätevedet pitää käsitellä. Jätevedet, erityisesti wc-vedet sisältävät vesistöjen rehevöitymistä aiheuttavien ravinteiden lisäksi monia tauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Saostussäiliöt vähentävät jätevesistä kiintoainesta, mutta jos muuta käsittelyä ei ole, niin suurin osa ravinteista, bakteereista ja viruksista jatkaa kulkuaan eteenpäin.

Tontin muodosta ja maaperästä riippuu, mihin jätevedet kulkeutuvat: jatkavatko ojaa pitkin kauemmaksi silmien ja nenän ulottumattomiin vai kertyykö jätevesi tontille muodostaen haisevan tumman, vetisen alueen tai lammikon. Joskus jopa naapurin riesaksi.

Jätevesistä aiheutuvat vaikutukset usein ymmärretään vasta sitten kun ne voidaan havaita esimerkiksi levälauttana uimarannassa tai grillaamisena viemärinhajuisessa kesäillassa. Bakteereja ja viruksia ei voida kuitenkaan nähdä.

Terveysriski on silti olemassa: kaivovesi voi saastua, lapset tai kotieläimet voivat vahingossa käydä ”kielletyllä alueella” ja sairastua. Noro-viruksen tai ulosteperäisten bakteerien aiheuttama vatsatauti ei ole miellyttävä, mutta vuosien salmonellatartunnan rinnalla se on pikkujuttu. Jätevesissä on lisäksi tauteja aiheuttavia alkueläimiä.

Jätevesilainsäädäntöä ei ole tehty ihmisten kiusaksi vaan todelliseen tarpeeseen. 2000-luvulla oli aika uudistaa 1960-luvun lainsäädäntöä, jolloin wc-vesille riittävä käsittely oli johtaa ne saostuskaivon kautta maahan tai ojaan. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että nykyinen jätevesilainsäädäntö on kohtuuton. Näin ei ole. Nykyinen lainsäädäntö sallii tämän vuoden maaliskuussa 72 vuotta täyttäneille asukkaille automaattisen vapautuksen. Pitkäaikaistyöttömillä, sairailla tai vaikeassa elämäntilanteessa olevilla on mahdollisuus anoa lykkäystä jätevesiremontista viideksi vuodeksi kerrallaan. Suurin osa kuivakäymälällä varustetuista vähäisten jätevesien loma-asunnoista voi johtaa pesuvedet kivipesään tai imeytyskaivoon. Saostussäiliöistä ja tuuletusputkilla varustetusta kentästä muodostuva maaperäkäsittely sopii järjestelmäksi useisiin omakotitaloihin.

Uuden hallitusohjelman linjauksen mukaan haja-asutuksen jätevesiasetusta pitäisi edelleen kohtuullistaa ja ympäristösuojelulain 16. lukua selkeyttää ja järkevöittää, vaikkakin sisällöllisesti nykyistä lainsäädäntöä voidaan jo pitää kohtuullisena ja järkevänä.

Jos ja kun lainsäädäntöä kohtuullistetaan, niin muutokset eivät koske ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöjä. Siirtymäaikaa kunnostamistoimille on 15.3.2018 saakka. Jätevesineuvojilta saa ilmaista ja puolueetonta jätevesineuvontaa.

Tuija Manerus

jätevesineuvoja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.