Jäynä voittaa verotulot

Uuraisten kunta teki järjettömän ratkaisun käyttäessään etuosto-oikeuttaan Jokihaarassa Rinteelän maakaupassa reilu vuosi sitten.

Tilan ostaja valmisteli hankkimaansa aluetta tonttimaaksi. Yhdeksän omakotitalon tontit olivat alustavassa suunnittelussa. Ostaja oli liittämässä aluetta myös osuuskunnan vesi- ja viemäriverkostoon. Lisäksi ostaja oli käynnistänyt tilalla olevan päärakennuksen kunnostuksen asumiskäyttöön tulipalon jäljiltä.

Kunta käytti oikeuttaan vanhojen pykälien mukaan liian myöhään. Asiasta nousi oikeusprosessi, minkä päättymisestä ei ole tietoa.

Jos kauppa olisi toteutunut alun perin suunnitellulla tavalla; olisi tontit myyty ja rakentaminen käynnissä. Yhdeksän perheen verotulot kilahtaisivat lähiaikoina Uuraisten kunnalle. Noin 20 hengeltä saamatta jääneet verotulot usean vuoden ajalta jättävät kunnan kassaan jopa satojen tuhansien eurojen loven.

Kuusitoistavuotisen luottamushenkilörupeaman aikana kuulin useamman kerran narinaa, kun joku tarjosi maata kunnalle ostettavaksi, miksei myyjä tee kauppoja suoraan rakentajien kanssa. Nyt kun paikallinen yritys toimi toiveen mukaisesti, piti kunnan saada oma peukalonjälkensä asiaan ja vuosien turha viive rakentamiseen.

Kun presidentin valtaoikeuksia kavennetaan, voitaisiin samalla karsia kunnallisten päättäjien valtaa siltä osin, millä he vaikeuttavat kuntalaisten elämää ja aiheuttavat ylimääräisiä kuluja halutessaan näyttää valtaansa ja tehdä jäynää väärään puolueeseen, väärään pankkiin tai muuhun väärään kuuluvia kohtaan.

MIKKO NIEMINEN työmies Uurainen, Jokihaara

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.