Jalkapallossa parasta on luovuus, yksinkertaisuus ja moninaisuus

Jalkapallo on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen peli. Tarvitaan vain ihmisiä, pallo sekä ripaus leikkimielisyyttä, uteliaisuuttakin ja käynnissä on jalkapallo-ottelu.

Muu maailma ympärillä unohtuu, kun se sisimmässä oleva lapsi on kaivettu esiin, oli pelaajilla sitten kuinka paljon ikää hyvänsä tai tulivatpa he millaisista yhteiskuntaluokista tahansa. Sillä jalkapallo on leikki, johon on äärimmäisen helppo ryhtyä ja jonka mestaripelaajiin on luontevaa samaistua.

Jalkapallo on myös jotain urheilua suurempaa. Äly, oivallukset, luovus, strategiat sekä taktiikat kuuluvat luonnollisesti moniin urheilumuotoihin. Jalkapallon erottaa kuitenkin muista lajeista valtava levinneisyys sekä pelin kautta purkautuva patoutunut tunne muodossa, jota ei ole vieläkään pystytty täysin kontrolloimaan. Mutta kaikkineen se on ihmisen kehittämä upea laji, jonka suuret hetket ovat osa yhteisiä muistoja sekä monien kansojen identiteettiä, haluttiin sitä tai ei.

Monet seikat puoltavat ajatusta, että jalkapallo tarjoaa monimuotoisemman sekä elämyksellisesti rikkaamman perustan pelaamiseen ja katselunautintoon kuin useimmat muut joukkuelajit. Jalkapallon ymmärrettävyys perustuu äärimmäiseen yksinkertaisuuteen muun muassa tavoitteissa, sen lumovoima monipuolisuuteen sekä pelin sisällä tapahtuviin luoviin, yllätyksellisiin välähdyksiin.

Jääkiekossa on tietyissä tilanteissa vain yksi tai maksimissaan kaksi toimintamallia, mutta jalkapallossa jopa kymmeniä eri vaihtoehtoja hyvään lopputulokseen. Siksi, yksilöiden tekemien valintojen kautta, se pystyykin yhä uudelleen ihastuttamaan faninsa, vaikkakin lajista ymmärtämätön voikin kokea näkemänsä ainutlaatuisuuden vain monotonisena pallonsiirtelynä.

Jalkapallo on parhaimmillaan paitsi jännittävä yhdistelmä syvää kulttuuria, huippu-urheilua ja eri maiden historiaa sekä myös tavoitteiden selkeyttä sekä improvisoinnin valinnan vapautta. EM-kisoissa olemme mukana mahtavassa mediatapahtumassa, jossa itse peli näyttää parhaat muotonsa loistavissa joukkueissa ja tähtiyksilöiden taiturimaisissa suorituksissa.

Jalkapallo on kauneimmillaan, kun samoin ajattelevat, samanmieliset yksilöt synnyttävät pelaamisellaan yhteisen taikahetken, vihreän veran satumaailman. Silloin tapahtuu jotain ainutlaatuisen muistorikasta, kun koko joukkue tanssii yhden rytmin tahdissa ja peli on mukaansatempaavan harmonista oopperaa kaikkine vivahteineen.

Kaiken kruunaa jonkin mestaripelaajan huima temppu; hän ei tee niin kuin valmentaja on häntä käskenyt, ei niin kuin vastustajat ja katsojat odottavat hänen tekevän, vaan jotain, mitä on suorastaan mahdotonta uskoa todeksi! Lapsenmielinen luovuus sekä mieletön tekniikka yhdistettynä oikukkuuteen voi rikkoa joskus puuduttavat pelitaktiikat riemastuttavalla tavalla!

Mikä maa sitten voittaa Euroopan mestaruuden? Syvällä jalkapallon ytimessä tuloksiin vaikuttavat niin monet pienet yksityiskohdat, että niiden pohjalta voittajien ennustaminen on sattuman kauppaa.

Märkä kenttä, kuoppa jossain yllättävässä paikassa, viheltämättä jäänyt paitsio tai virhe rangaistusalueella voi loihtia jo pudotuspelien ensi kierrokselle vastakkain kaksi mestariehdokasta, jolloin asetelma kääntyy aivan toisiksi kuin ennakkospekulaatiossa.

Lopputuloksen määrää urheilullisten faktojen lisäksi niin valtava joukko asioita, että niiden hallinta on etukäteen mahdotonta. Se ratkaiseva laukaus, täydellinenkin, voi aina kaartaa aavistuksen väärään suuntaan…

Mutta nostipa voittopokaalin sitten minkä maan joukkueen kapteeni tahansa, toivottavasti hänen ryhmänsä on esittänyt loistavaa jalkapalloa, jota muistellaan innolla vielä vuosikymmentenkin päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.