Jarrumiehistä ja -naisista

Pidän Pauli Partasta pätevänä Jyväskylän valtuuston puheenjohtajana. Hänen tapansa luotsata valtuuston kokouksia ja myös valtuustoryhmäpuheenjohtajien kokouksia saa tunnustukseni.

Kuitenkin piirre, joka minua jo jonkin aikaa on Partasen toiminnassa hieman ihmetyttänyt, on ajoittainen kärsimättömyys demokraattiselle keskustelulle.

Se tulee selvästi ilmi hänen 3.5. Keskisuomalaiselle antamassaan haastattelussa, joka käsittelee niinkin tärkeää asiakokonaisuutta kuin Jyväskylän palvelu- ja organisaatiouudistus.

Olen pitkälle samaa mieltä Partasen esittämistä monista argumenteista palvelu- ja organisaatiouudistuksen tarpeellisuuden puolesta.

Se, mitä kuitenkin ihmettelen, on hänen nuiva asenteensa demokraattista keskustelua kohtaan. Aivan kuin hän pelkäisi kriittisten kommenttien pilaavan koko uudistuksen!

Me luottamushenkilöt olemme juuri saaneet pohdittavaksemme virkamiestyönä valmistellun esityksen periaatteet.

Toukokuun valtuustossa meidän tehtävänämme on puolestaan antaa jatkovaltuutus virkamiehille. Eikö virkamiesten sorvaamien esitysten pohjalta saisikaan esittää myös kriittisiä mietteitä ja mielipiteitä. Eikö esityksen pohjalta pitänytkään keskustella?

En tiedä, keitä Partanen tarkoittaa jarrumies/-nais-nimityksillään, mutta lehtikommenteista väkisinkin välittyy demokraattista prosessia väheksyvä tai aliarvioiva sävy.

En myöskään tiedä, kuinka kokoomuksen keskuudessa asioista päätetään ja keskustellaan, mutta ainakaan vasemmistoliiton puoluekulttuuriin ei enää nykyisin kuulu minkään yksittäisen henkilön tai bolitbyroon yksipuolinen käskytys vaan keskustelu ja poliittisista linjauksista yhdessä sopiminen.

Vuoden 2013 valtuustokauden alusta palataan normaalikokoiseen ja toivottavasti uudistettuun palvelu- ja hallinto-organisaatioon.

Olen Partasen kanssa samaa mieltä siitäkin, että "ei se luottamushenkilöiden määrä välttämättä vaan laatu" on demokratian toimivuuden kannalta monesti järkevämpi periaate, mutta silläkin on tietysti rajansa.

Mielestäni vähintään yhtä tärkeää kuin valittujen luottamushenkilöiden määrä kunnan hallinto-organisaatiossa, on demokraattisen dialogin vahvistaminen kuntalaisten ja hallinnon välillä.

Ainakaan tähän asti ei Uuden sukupolven organisaatio (USO) -prosessissa ole kovinkaan paljoa mietitty kaupunkilaisten demokraattisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä, suoran demokratia vahvistamista ja kaupunginosa- ja asuinaluedemokratian kehittämistä.

JARMO RITANEN kaupunginvaltuutettu (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Sateenkaariliike vahingoittaa

Palautussopimusten puute on ongelma

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.