Jatketaan taas peittoa

Oli hallitus mikä tahansa niin aina vain otetaan ohjeet hölmöläistaruista. Suosituin on peiton jatkaminen leikkaamalla yläpäästä ja ompelemalla pätkä alapäähän. Tuorein esimerkki on säästötouhu poliisin palveluiden kohdalla. Palvelupisteitä keskitetään, jolloin kai saadaan säästöä henkilökuluissa. Ei tarvita niin paljon poliiseja.

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin taas kansa kärsii. Matkat pitenevät, jonotus lisääntyy ja poliisi näkyy entistä harvemmin. Säästetään siis veronmaksajien rahoja veronmaksajien kustannuksella, kuten niin monta kertaa ennenkin. Käyneekö samoin kuin laman aikana hoitoalalla? Hoitajia koulutettiin enemmän kuin haluttiin palkata töihin. Tarvetta olisi kyllä ollut enemmänkin. Mutta ei hätää! Rikas Suomi antoi kehitysapua köyhille maille, kuten Ruotsille, Norjalle ja Britannialle. Veronmaksajien rahoilla kalliisti koulutettuja hoitajia siirtyi rajojen taakse. Sama suuntaus on poliisien kohdallakin. Taannoin ehdotettiin, että työttömiksi koulutettuja poliiseja vietäisiin Viroon täyttämään heidän koulutusvajettaan. Muistaakseni jokin lakipykälä torppasi tämän suunnitelman.

Hoitoalalla on ehditty jo tuskitella säästöjen seurauksia. Nyt kun olisi tarvetta ja jopa halua palkata lisää väkeä, ei ammattilaisia ole enää saatavissa. Koulutus ei ole enää vetänyt entiseen malliin. Ja samaan aikaan ammattitaitoista väkeä on siirtynyt paitsi muihin maihin myös muille aloille kotimaassa. Poliisien kohdalla ovat samankaltaiset oireet jo havaittavissa. Muutama päivä sitten uutisoitiin, että poliisikoulutukseen ei enää saada toivottua määrää hakijoita. Kohta ei saada edes karsittuja vakansseja täytetyksi. Se käy ajan mittaan kalliiksi veronmaksajille, monellakin tavalla.

JUHA NIKULAINEN Mänttä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Lyhyet

Lyhyet

Liikenne- puisto on tarpeen!

Hallituspuolueet lentoja vastaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.