Johan on Suomessa markkinavelivoimat!

Fennovoiman ydinvoimalalle haettiin lupaa laitetoimittaja Rosatomin vanhoilla suunnitelmilla, jotka on tehty Pietarin ydinvoimalaa varten vuosia sitten (Ksml 29.9.).

Tämä on hyvin huolestuttavaa ja asettaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kovin kiusalliseen asemaan – varsinkin, kun Helsingin Sanomat jatkoi Keskisuomalaisen uutista kertomalla, että ”Rosatom ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat sopineet molempia hyödyttävästä yhteistyöstä”.

Voi noita herrojen viattomia junailuja! Muistamme, miten Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) pääjohtaja Jukka Laaksonen ”siirtyi eläkkeelle” juuri Rosatomin johtajaksi. Uusi Suomi kirjoitti (27.3.2012), että Ranskan suurlähetystö otti ministeriöön yhteyttä kuultuaan, että Laaksonen siirtyy STUK:sta suoraan Venäjän ydinvoimakonserni Rosatomin palvelukseen. Lähetystö kysyi, onko Laaksosen siirtyminen valvovasta viranomaislaitoksesta suoraan saman alan yksityiseen firmaan sallittua Suomen laissa. Ranskassa oli pelkoa siitä, että Laaksosella on mahdollisuus vuotaa Olkiluodon ydinvoimalaa rakentavan Arevan tietoja uudelle työnantajalle.

Sosiaali- ja terveysministeriö, jonka alaisuuteen STUK kuluu, säikähti ja osastopäällikkö Aino-Inkeri Hansson selitti, että Suomessa eläkkeelle siirtyvän virkamiehen on julkisuuslain velvoittamana pidettävä virassa saamansa salassa pidettävät tiedot salaisina, mutta virkamiehen eläkkeelle lähdön jälkeen siirtyminen on mahdollista mihin vain, vaikka Rosatomiin.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjalainen pitää perin omituisena sitä, että työ- ja elinkeinoministeriö ja Rosatom ovat sopineet molempia hyödyttävästä yhteistyöstä, kun yleensä sopimuksia tehdään valtioiden välillä. Professorin sanat osuvat maaliin, kun ministeri Vapaavuori ajoi pian sopimuksen hyväksymisen jälkeen Rosatomin tarvitseman periaateluvan täydentämisen hyväksymistä.

”Se näyttää aika hurjalta. Lähtökohta on, että ministeri on puolueeton. Tulee kytkykaupan maku ulospäin”, professori jyrisi.

Muistamme, kuinka Paavo Lipponen jättäessään Suomen pääministeriyden siirtyi Nord Stream -kaasuputkiyhtiön konsultiksi heikentäen ainakin kansan silmissä valtiomiesasemaansa. Vielä lokakuussa 2012 Jyri Häkämies toimi Kataisen hallituksen elinkeinoministerinä, mutta jo kuukautta myöhemmin mies oli jo Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja.

Suomessa hallintolaissa on selkeä määritys esteellisyydestä, mutta on Suomen tapa, ettei esteellisyyttä pidetä suomalaisessa päätöksenteossa kuin korulauseena.

Tämän vuoksi niin Ranskan kuin monen muunkin Euroopan maan ihmettely ja kritiikki Suomen johtavien virkamiesten ja poliitikkojen siirtymisestä elinkeinoelämän tai vieraan maan palvelukseen on varsin paikallaan ja heikentää Suomen uskottavuutta demokratiana ja oikeusvaltiona.

Ilari Kotimäki

Keuruu, Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.