Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Riistapäällikkö Olli Kursula kertoi Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen vuosikokouksessa, että lupa-anomuksia laadittaessa tulee myös vesialueiden omistajilta saada vuokrasopimukset.

Vaatimus on vaikea. Se synnyttää isoja sirpalealueita sekä vaikeuttaa hirvieläinten ja suurpetojen metsästystä merkittävästi.

Vastuulliset 35 metsästysseuraa ja -seuruetta yrittävät suorittaa arvokasta työtään lakisääteisen I-PRHY:n ohjaamana Joutsassa ja Luhangassa, jossa on rantaviivaa yli 2 000 kilometriä ja monta sataa saarta. On tärkeää, että lupien anojille ei tule lisähuolia.

Torso laki, joka on syntynyt kuulematta vesialueiden omistajia, aiheuttaa rannoilla asuville huolta ja ihmettelyä. Vesialueiden omistajat tulevat estämään torson lain varjolla suunnitellut hölmöilyt. Kannanotoissaan ovat vaatineet, että metsästys vesialueella tulee rajata suurpetojen ja hirvieläinten osalta pois.

Vesialueiden pinta-aloja ei ole aiemminkaan huomioitu metsästysalue-pinta-alana.

Yhdistävä viiva on riittävä. Se osoittaa saarien kuuluvan mantereen kanssa anomusalueeseen. Kuitenkaan vesialueesta ei muodostu metsästysaluetta. Turvallisuuden vuoksi luotiaseen käyttö vesialueella ei sovi.

Yksikään vesistöalueen lähistöllä metsästävä seura ja seurue ei aina välty kaadossa epäonnelta. Haavoitettu eläin hakeutuu ensisijaisesti vesistöön pelastautumaan. Tuolloin metsästäjät vedessä olevista rajoista huolimatta toimivat mahdollisimman nopeasti lopettaakseen eläimen kärsimykset. Näin he tekevät myös metsästyslain mukaisesti oikein.

Uusien sirpalealueiden lisääntymisen myötä voi syntyä myös hirvireservaatteja. Hirvi oppii nopeasti, missä on turvallista. Se siirtyy alueille, joilla ei metsästetä. Näin syntyy tihentymiä, joilla aiheutuu metsätuhoja.

On vihdoin syy lopettaa keskustelu sirpalealueista, joiden koko voi olla jopa tuhansia hehtaareja epäyhtenäisenä.

Satelliitteja apuna käyttävät vastuulliset seurojen ja seurueiden metsästäjät johtajineen pystyvät ratkaisemaan, voiko metsästykseen vuokratulla alueella metsästää metsästyslain mukaisesti.

Jos riistapäällikkömme haluaa selvitettäväksi todellisen hirvieläin- ja suurpetojen metsästyspinta-alan anomuksissamme, voimme sen tehdä ympyröimällä pihapiirit 150 metrin säteellä metsästysalueellamme.

Odotamme myös selkeää käytäntöä, me kaikki osapuolet, myös sidosryhmät, siitä miten jäihin hukkuneet raadot poistetaan vesistöstä mahdollisimman nopeasti. Minkä tahon tehtävä se on? Tätä olen kysynyt Suomen riistakeskuksesta ja sekä maa- ja metsätalousministeriöstä.

RHY:n toiminnanohjaajamme ansaitsee kiitoksen onnistuneesta toiminnasta erityisesti vieraslajien, supikoirien ja minkkien hävittämispyrkimyksissä. Myönteistä on myös se, että metsästyskortittomat mökkiläisetkin voivat alkaa tehokkaasti osallistua vieraslajien hävittämiseen.

Tapio Ruohtula

Joutsa

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

LyhyetPyöräilijöille saatava pakolliseksi säännöksi taluttaa aina pyörä suojatien yli.Kamikazet kuriin

LyhyetKevätriemua laulavi nyt ilma ja maa, tuulikin tuoksuja tuo. Luojan suurta ihmettä.Marsa14 miljardin osingot ei riitä. Tarvitaan uusi kiky, ulvoo EK. Ei onnistu. Hanskat putoo.

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

Koulutusjärjestelmästä opintojärjestelmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.