Johtuiko räjähdysvaara säiliöstä?

Vihtavuoren räjähdetehtaan vaaratilanteen jälkeen on ryhdytty tutkimaan asioita, joiden olisi pitänyt olla tehtaan johdon tiedossa ilman ulkopuolisten tutkimuksia.

Tutkijat tekevät varmasti tarkkaa työtä itse jätemassan analysoinnissa. Mistä säiliö on tullut ja kuka sitä on käsitellyt?

Nyt kuitenkin kiinnittää huomiota se, että jäteainetta tutkitaan, mutta astia, jossa ainetta kuljetetaan ja varastoidaan ei ainakaan uutisten mukaan ole ollut huomion kohteena kuin koon ja suuaukon suhteen.

Missä ja miten säiliö on valmistettu? Säiliöthän ilmeisesti ostetaan valmistajalta kilpailutuksen tuloksena. Ne saattaa olla tehty Euroopassa tai ehkä Kaukoidästä.

Vaarallisia aineita sisältävillä säiliöillä luulisi olevan erityisen tarkat laatuvaatimukset, kuten elintarvikealallakin.

Saattaahan olla, että muoviselta näyttävät säiliöt voisivat raaka-aineessaan sisältää sellaisia komponentteja, jotka voisivat reagoida säilytettävän aineen kanssa aiheuttaen lämpöreaktion.

Tällaisten säiliöiden raaka-aineissa saatetaan käyttää lisäaineita, joilla pyritään niihin laatuvaatimuksiin, joita tilaaja esittää; niitä ovat esimerkiksi yleinen lujuus, kolhujen kestävyys sekä lämpötilojen vaihtelut.

Esimerkiksi Kaukoidästä on tullut muovisia leikkikaluja, joissa tietämättömien lisäaineiden mukanaolo on tehnyt ne jopa terveydelle vaarallisiksi.

Uutisista kuultuna ei ole selvinnyt, mistä on nyt otettu näytteitä. Julkisuuteen ei ole kerrottu, onko näytteitä otettu vain säiliön sisällöstä vai myös itse raaka-aineesta.

Säiliön valmistusaineesta tulisi ottaa koepala tutkittavaksi ja verrata sitä muiden säiliöiden vastaavaan, näytteiden mahdollinen erilaisuus toisi asiaa jo lähemmäksi.

Saattaahan olla eri valmis-tuseriä ja jopa valmistajia. Luulisi hinnan olevan melko ratkaiseva, kun puhutaan ehkä tuhansista astioista. Kierrätysmuovikin saattaisi tulla kysymykseen.

Seppo Eräveikko

Jyväskylä, Palokka

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.