Jokainen lapsi on erityinen

Suomi on ollut pisa-tutkimusten kestomenestyjä. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomi on myös Euroopan tasa-arvoisin, onnellisin ja vähiten korruptoitunein maa, muutamia mainitaksemme.

Vasta julkaistu nuorisobarometri kertoo sitten toisenlaista totuutta; syrjäytyminen alkaa entistä varhaisemmassa vaiheessa ja etenkin pojat ovat vaarassa.

Tutkimusten mukaan myös nuorten tyttöjen onnellisuus vähenee selkeästi yläkouluiässä ja huostaan otetut lapset päätyvät muita nuoria useammin itsemurhaan. Karua luettavaa.

Nuorten syrjäytyminen tulee pysäyttää. Kunnat ja koulut ovat tässä avainasemassa.

Monessa kunnassa on jouduttu miettimään, pidetäänkö yllä pieniä kouluyksiköitä vaiko keskitetäänkö opetus yhtenäiskouluihin? Tai ollako ollenkaan mukana digitalisaatiossa hankkimalla kalliita laiteinvestointeja ja oppimisvälineitä, koska se tietää säästämistä opetuksesta?

Luokkakoot ovat kasvaneet ja sen myötä koulujen työrauha on heikentynyt. Moni opettaja joutuu päivittäin miettimään, kiinnittääkö huomiota yhteen häiriköivään tai tukea tarvitsevaan lapseen muun luokan kustannuksella vai mennäkö ”vahvimpien” ehdoilla?

Tämä on arvovalinta, jota yksittäisen opettajan ei tulisi edes joutua tekemään.

Pitämällä huolta erityisistä ja heikoimmassa asemassa olevista lapsista, pidämme huolta kaikista.

Uusi opetussuunnitelmakin peräänkuuluttaa ilmiömuotoista oppimista ja kunkin oppilaan persoonallisuuden tukemista ja sen vahvistamista. Kuntien tehtävänä on osoittaa tähän riittävät resurssit.

Erityisopetukseen tulee jatkossakin kouluissa panostaa. Sen rooli on erityisen tärkeä elämän nivelvaiheissa eli eskarista kouluun siirryttäessä alaluokilla, alakoulun ja yläkoulun välissä sekä siirryttäessä peruskoulusta jatko-opintoihin, jolloin syrjäytymisvaara kasvaa.

Yhtäkään nuorta ei saa päästää maailmalle ilman peruskoulun päättötodistusta.

Nyt on kuntapäättäjien korkea aika ymmärtää, että jokainen lapsi on erityinen. Kuntien on taattava laadukas opetus ja turvallinen oppimisympäristö kaikille.

Marianne Lukkarila

toimintaterapeutti

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen

toiminnanjohtaja

kuntavaaliehdokkaita (kesk.)

Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.