Jokohan hälytyskellot soivat

Asukaslukujen vertailussa voimme todeta suuria menetyksiä asuinkunnissamme. Tilastokeskuksen mukaan asukasluvut 31.12.2004 olivat Joutsassa 5 211 ja Luhangassa 892. Nyt Joutsassa on 4 997 asukasta eli miinusta on 214 ja Luhangassa 810 eli miinusta on 82. Yhteensä asukaskatoa on 296 henkilöä. Tämä kaikki on tapahtunut 7 vuoden aikana.

Nyt jokainen päivä tuo lisää ikääntyviä henkilöitä alueellemme. Päätökset pitää tehdä nykytilanteen mukaisesti niin hoitopaikkojen kuin henkilöstönkin kohdalla.

Nämä suunnitelmat, jotka ovat esimerkiksi Joutsassa, on laadittu ns. konttorityönä välittämättä mihin ollaan menossa.

En voi ymmärtää, miksi kunnanjohtaja ei ole ottanut esityksissään esille niitä puutteita, mitä terveysasemalla ja vanhainkodissa on. Mielestäni hän sai riittävän tiedon vanhainkoti- ja sairaalakierroksella. Nyt pitää kaikkien päättäjien käydä tutustumassa nykyisiin olosuhteisiin ko. laitoksissa, ennenkuin sokeasti tehdään päätöksiä välittämättä lopputuloksesta.

Nykyisellä menolla vanhuusväestö kasvaa, mutta samanaikaisesti asukkaiden vähentyessä veronmaksajat vähenevät ja huoltosuhde joutuu aivan uuteen valoon.

Annan täyden kiitoksen henkilöstölle, joka työskentelee äärirajoilla tehtävien lisääntyessä. Kotipalvelu ja päiväkeskus kuuluu samaan kategoriaan vanhushuollon ja sairaanhoidon kanssa.

Nyt keskustellaan ns. "parashankkeesta", eli kuntien yhdistämisestä suuryksiköihin. Lehdistössä on ollut esityksiä toiminta-alueista, joista valtioneuvosto pitää mielellään kiinni.

Esityksissä tuodaan voimakkaasti esille työssäkäyntialue. Eli meilläkin Joutsassa voidaan hyvin suuntautua määrättyyn suuntaan, koska meillä käy kunnanjohtaja ja useat opettajat töissä täällä ja maksavat kenties veronsa aivan muualle kuin Joutsaan. Kaikki tämän tyyppiset asiat vaikuttavat kunnan hyvinvoinnin murtamiseen. Ehkä reunamailla on hyvä ajastaan olla, saadaan kuten hyvät esimerkit antavat meille jo nyt selviä takaiskuja liitosalueille.

Päätöksiin täytyy saada kunnanvaltuuston ja kansalaisten näkemykset mukaan. Kunnahallitus on kunnanvaltuuston alainen toimielin, joten irtiottoja tulee välttää.

RAUNO AHOLA Joutsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.