Jonottaminenko yhdenvertaista?

Palvelut on kunnassa tuotettava siten, että taataan kuntalaisten yhdenvertaisuus ja että aina on tarjolla kunnan omana työnä tarjoama vaihtoehto.

Kunnan peruspalveluista valtaosa on järkevintä, edullisinta ja yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisinta jatkossakin tuottaa kunnan omana työnä. Yksityisellä yrittäjyydellä, ja nimenomaan paikallisella sellaisella, on kuitenkin oma merkittävä roolinsa julkisen palvelutuotannon täydentäjänä ja myös työllistäjänä.

Nykyvasemmiston ei tule pelkästään lausua kauniita sanoja yrittäjyydestä vaan sen on myös mietittävä, millaisissa käytännön tilanteissa siihen turvautuminen on järkevää ja hyväksyttävää ilman, että kuntalaisten yhdenvertaisuus palveluissa vaarantuu.

Suhtaudumme palvelusetelistämiseen Riitta Tynjän tavoin kriittisesti emmekä usko, että niiden avulla pysyvästi voidaan ratkaista kuntapalvelujen saatavuuden pullonkaulat.

Tiedämme myös, että valtuuston porvarillisella enemmistöllä on pysyvämmän luonteisia tavoitteita palvelusetelien käytön laajuudesta. Senhän osoittaa vilkaisu jo talousarviokirjaankin.

Vastuullisen valtuustoryhmän on kuitenkin huolehdittava siitä, että ihmisille on edes jonkinlaista palvelua tarjolla, mikäli he eivät yksinkertaisesti saa tarvitsemaansa julkista palvelua.

Linjapuheet valtuustossa

eivät silloin lohduta tipan tippaa.

Tämä tosiasia Tynjältä jo toistamiseen unohtuu kirjoituksessaan (Ksml 2.1.), jossa hän kritisoi Vasemmistoliiton ryhmän päätöstä hyväksyä joissakin tapauksissa myös palvelusetelit ja jossa hän ylistää omaa puhdasoppisuuttaan.

Jos Vasemmistoliiton ryhmän pyrkimys taata kuntalaisille palveluja kaikissa olosuhteissa on kommunistien ideologiasilmälasien läpi katsottuna takinkääntämistä, olkoon sitten niin. Niihin syytöksiin olemme jo kyllästymiseen asti tottuneet.

Ja onhan se tietysti eräänlaista yhdenvertaisuutta sekin, että kaikki yhdessä neuvostomalliin jonottavat palveluita saamatta niitä käytännössä ollenkaan.

JARMO RITANEN kaupunginvaltuutettu (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.