Jotain pysyvääkin onneksi on, perinteinen kunnallispoliitiikka

Nyt meillä on 16 kuntaa vähemmän. Ne liittyivät naapureihinsa. Ymmärrettiin, että enää ei voi kellua paikallaan odottamassa valtion pelastusveneitä. Veneet myydään valtion velan maksamiseksi.

Liittyminen oli järkevä ratkaisu. Nyt noissa kunnissa on huolehdittava siitä, etteivät liitossopimuksen älyttömät viiden vuoden suojatyöpaikat muodosta kehittämisen esteitä.

Vieläkin meillä on tolkuton määrä kuntia, joissa päättäjät rämpivät risukoissa eivätkä näe koko metsää. Puoluepolitiikka, kateus ja tunteet kaatavat kuntaliitokset ja yhteistoiminnan valtuustosaleissa.

Näin kävi pohjoisessa Keski-Suomessa. Siellä järki jätetään Hankkija-lippiksessä valtuustosalin narikkaan edelleen.

Hallinnon yksinkertaistaminen, turhan perkaaminen ja tehtävien järkevöittäminen ei lähde kunnissa käyntiin. Suuri este on puoluepolitiikka.

Samat puolueiden sisäpiiriläiset, joiden valtuustoaikana kunnat ovat joutuneet vaikeuksiin, jyräävät itsensä hallitusten ja lautakuntien vaikutuspaikoille taas kerran. Uudet valtuutetut pakotetaan ryhmäkuriin, kuin ennenkin. Valtuutetut eivät saa edustaa äänestäjiään, heidän on edustettava puoluetta.

Toisena esteenä ovat puoluepoliittisin perustein nimetyt lautakunnat. Niiden jäsenet saattavat olla päteviä puolueiden jäseniä ja kiintiöhenkilöitä, mutta kuntatalouden osaamista, organisaatioiden johtamis- ja toimintojen kehittämis- ja tehostamistietoja, -kykyjä ja -taitoja heidän ei kannata ansioluettelossaan mainita.

Lautakunnat ovat koulutuksen, sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja vastaavien alojen päällepäsmäreinä. Toimintojenkin, varsinaisten asiantuntijoiden, uudet ideat tyrmätään lautakunnissa luvattoman usein.

Kolmannen esteen muodostavat kuntien palveluksessa olevat valtuutetut ja lautakuntien jäsenet. Kukapa oman virkansa ja tehtäviensä tarpeellisuutta kyseenalaistaisi?

Jotain pysyvääkin meillä siis sentään on alati nopeasti muuttuvassa maailmassa; kunnallispolitiikka. Olisiko kuitenkin syytä olla pysyvyydestä huolissaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.