Jottei totuus unohtuisi

Vaalien alla puolueilla ja meillä poliittisiin tehtäviin pyrkivillä on tapana antaa mitä moninaisimpia lupauksia. Työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat ovat arvossaan, sillä onhan heitä suuri ja kasvava joukko, joka äänestyskäyttäytymisellään voi vaikuttaa paljonkin vaalien lopputulokseen.

Viimeksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti, etteivät he ole hallituksessa, joka heikentää eläkeläisten asemaa. Jos muistelemme viime kevättä, asian laita ei ollut aivan näin. SDP oli keskeisesti vaikuttamassa, että heikennyksiä tehtiin niin eläkeläisten, kuin monen muunkin pienituloisen elämään.

Maaliskuussa 2014 hallitus päätti kehysriihessä leikata tuntuvasti noilta ihmisryhmiltä. Tämä tapahtui leikkaamalla valtaosa eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden jo ennestään pienestä ansiokehitysindeksistä. Tämä tarkoitti heidän reaaliansioidensa alentumista ja taloudellisen asemansa heikentymistä entisestään.

Vasemmistoliitto lähti hallituksesta keväällä 2014, sillä se ei voinut hyväksyä perustulojen heikennyksiä. Nämä leikkaukset eivät olleet inhimillisesti hyväksyttäviä, mutta eivät myöskään valtion talouden kannalta järkeviä.

Ei ole mitään mieltä leikata heiltä, joiden kaikki rahat menevät välttämättömiin perustarpeisiin. Tämä kaikki on suoraan pois kotimaisesta kysynnästä ja vaikeuttaa Suomen taloudellista tilannetta entisestään.

Eduskunnan äänestyksessä loppuvuodesta 2014 hallitus sai esityksensä läpi näistä perusturvan leikkauksista. Oppositiopuolueista keskusta äänesti hallituksen riveissä, kuten myös osa vihreiden edustajista. Vihreiden toiminnan ymmärrän, sillä olivathan he vielä keväällä näitä päätöksiä hallituksessa hyväksymässä. Keskustan toimintaa sen sijaan hämmästelen, kuinka he olivat valmiita leikkaamaan kaikista pienituloisimmilta.

Ihmisen muisti on lyhyt ja valikoiva ja poliittinen muisti on vielä lyhyempi. Kannattaa kuitenkin selvitellä, kuinka eduskunnassa on eri poliittisissa puolueissa toimittu. Päätökset ovat poliittisia ja puolueiden ideologioissa on eroja.

Juho Kautto

työehtosihteeri

kansanedustajaehdokas (vas.)

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 25.5.

Koulussa huomio perustaitoihin

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko

Hallitusohjelmaan kansallinen talous- taidon ohjelma

Sain hyvää palvelua

Suomen puolesta Euroopan unionissa

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Haittaan liittyy uhka

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.