Joukkoliikenne edullisemmaksi

Eeva Geier nosti esiin erittäin tärkeän asian ("Bussilla köyhyyteen", Ksml 31.5.). Jyväskylän paikallisliikenteen lisäksi myös koko joukkoliikenteen maksuista voi kysyä samaa. Vihreät haluavat nostaa joukkoliikenteen todelliseksi vaihtoehdoksi yksityisautoilulle, myös pitkillä matkoilla.

On jotain periaatteellisesti väärää tilanteessa, jossa jo yhden ilman alennuksia matkustavan aikuisen on edullisempaa mennä Helsinkiin omalla autolla kuin junalla.

Julkisia liikennevälineitä ajateltaessa ei saisi olla ensimmäisenä mielessä kysymys: "Onko minulla varaa mennä junalla tai bussilla vai pitääkö mennä omalla autolla?" Kansantaloudellisesti yksityisautoilu on huono keino siirtää ihmisiä paikasta toiseen. Liikenneväline tuodaan ulkomailta, polttoaine tuodaan ulkomailta, moni polttoaineita myyvä ketju on ulkomainen.

Lisäksi yksityisautoilu kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa hiilidioksidipäästöjä huomattavasti enemmän ajokilometriä kohden kuin joukkoliikenne. Ympäristön saastumisesta aiheutuvat kustannukset ovat piilokustannuksia, jotka jäävät lastemme maksettaviksi.

Junavaunu- ja linja-autokorituotantoa meillä on vielä omasta takaa, sähköä voimme tuottaa bioenergiasta huomattavasti tehokkaammin ja enemmän kuin nyt, energiatehokkuutta voimme lisätä innovatiivisin keinoin jo nykyteknologialla. Kaikki nämä luovat hyvinvointia Suomeen.

Toki Vihreät ymmärtävät maaseudun erityispiirteet pitkine välimatkoineen. Paikoin haja-asutusalueilla yksityisautoilu on ainoa järkevä vaihtoehto. Monin paikoin voitaisiin kuitenkin juna nostaa todelliseksi vaihtoehdoksi panostamalla jo olemassa olevan rataverkon kehittämiseen yhteistyössä linja-autoilijoiden kanssa.

NICO HOLMBERG varavaltuutettu Jyväskylän Vihreät ry, varapj. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.