Joukkoliikenne lyhentää etäisyyksiä

Kunnallisten peruspalvelujen etäisyyttä niiden käyttäjistä ei tule mitata kilometreissä vaan matkan tekoon kuluvana aikana. Keskittäminen on toisinaan hyvä ratkaisu palvelujen tehokkuuden parantamiseksi, mutta samalla tulee ottaa huomioon opiskelijoiden, vanhusten, vähävaraisten ja muiden autottomien mahdollisuus käyttää palveluja.

Palvelujen pariin pitää päästä vaivattomasti ja kohtuullisessa ajassa myös julkisilla välineillä. Kello on parempi väline mittaamaan kuntalaisten etäisyyttä palveluista kuin mittanauha.

Julkinen liikenneverkko on jo ennen keskittämistä suunniteltava sellaiseksi, että kunnallisiin palvelupisteisiin on suora linja-autoyhteys taajamista palvelupisteiden aukioloaikoina.

Keskittämisen kustannuksia arvioitaessa on otettava huomioon myös linja-autolinjojen muuttumisen kustannukset.

Kattava julkinen liikenne kellon ympäri on investointi tulevaisuuteen. Yksityisautoilun kallistuessa linja-autosta tulee yhä useamman päivittäinen kulkuväline niin kunnallisten palvelujen kuin työn pariin. Jokaisella kuntalaisella tulisi olla mahdollisuus liikkua päivittäin paikasta toiseen kohtuullisin kustannuksin.

Nyt kuntalaiset ovat yhä enemmän oman auton varassa ja tämä on aidosti ihmisiä eriarvoistava tekijä. Autottoman henkilön mahdollisuus vastaanottaa työtäkin heikkenee, mikäli toimivaa linja-autoyhteyttä ei ole.

Tommi Liinalampi

varapuheenjohtaja

Jyväskylän Vihreät ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.