Joukkoliikennettä kehitettävä Jyväskylässä

Joukkoliikenteen kehittämiseen on paljon hyviä ja edullisia vaihtoehtoja Jyvässeudulla. Jyväskylän keskustasta lähtee junaradat neljään suuntaan: Vaajakosken kautta Hankasalmelle, Muuramen kautta Jämsään, Petäjäveden kautta Keuruulle ja Laukaan kautta Äänekoskelle.

Näille radoille kevyellä kalustolla olisi saatavissa kattava raideliikenne, joka osaltaan tukisi hyvin paitsi Keski-Suomen infrastruktuuria, kasvua ja kehitystä, niin myös ilmastopolitiikkaa.

Maakunnan pääkaupungin keskusta olisi tavoitettavissa mukavasti ja edullisesti, samoin jatkoliikenne eri suuntiin niin busseilla kuin rautateitse.

Ikävä kyllä, on osa mahdollisista lähiliikenteen radoista jo rullattu pois kuten rata Kankaalta eteenpäin kohti Huhtasuon isoa lähiötä ja isoa työpaikkakeskittymää Seppälänkankaalla.

Jyväskylän sisäisessä bussiliikenteessäkin riittää kehitettävää, vaikka kalusto onkin parantunut. Linjareitistö on muodoltaan tähtimäinen eikä siten palvele vierekkäisten lähiöiden välistä liikennettä. Kaikki liikenne on ohjattu Vapaudenkadun bussiterminaalin kautta.

Ehdottan perustettavaksi ns. ympyrälinjaa täydentämään reitistöä.

Linjan reittinä voisi olla Palokka–Seppälä–Halssila–Äijälä–Kuokkala–Ristonmaa–Keljon marketit–Myllyjärvi–keskussairaala–Laajavuori–Palokka. Ja toki sama toisinpäin.

Reitin varrella asuu paljon ihmisiä jotka kulkevat niin töihin kuin palveluihin kuten kauppoihin ja keskussairaalaan. Tällä hetkellä Laajavuoresta keskussairaalaan kulku on hankalaa ja vaatii bussilla liikuttaessa ainakin yhden vaihdon suoran linjan puuttuessa.

Reittejä ja muita julkisen liikenteen palveluja mietittäessä on myös huomioitava pysäkkien rakentaminen siten, että bussiin nousu onnistuu mahdollisimman helposti. Riittävän korkea pysäkki laskee kynnystä nousta matalalattiabussiin ja siten helpottaa rollaattorin avulla kulkevaa vanhusta sekä lastenrattaiden kanssa kulkevia vanhempia.

Pienillä teoilla voi olla suuret vaikutukset julkisen liikenteen suosiossa, käytettävyydessä ja palvelutasossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Punamullan jakopolitiikan paluu

Nopeuden palvonnassa unohtuu tavaraliikenteen hidastava vaikutus

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.