Joukkoliikenteellä lapset liikkumaan

Kaupunginvaltuutettu Jukka Hämäläinen (sd.) otti kantaa (Ksml 20.2.) tekemääni aloitteeseen lasten ja koululaisten maksuttoman joukkoliikenteen kustannusten selvittämisestä ja mahdollisesta pilotoinnista Jyväskylässä. Ilokseni aloite sai kannatusta useamman puolueen jäseniltä.

Hämäläinen asetti kannanotossaan joukkoliikenteen käytön ja fyysisen aktiivisuuden vastakkain. Tosiasiassa joukkoliikenteen käyttäminen ei vain vähennä yksityisautoilua, mutta sen käyttäjät ovat tutkitusti myös fyysisesti aktiivisempia. Valitettavasti myös pelkään, että valtuutettu Hämäläisen ehdottama matkojen rajoitus lisäisi byrokratiaa ja kustannuksia sekä voisi sitä myötä olla kokeilun esteenä.

Huoli lasten ja nuorten liikkumattomuudesta on tällä hetkellä suuri. Maksuton joukkoliikenne mahdollistaisi lasten ja koululaisten pääsyn harrastuksiin joustavammin. Toisin kuin yksityisautoilussa bussi ei vie ovelle asti ja lisäksi toteutuessaan maksuton joukkoliikenne kasvattaisi lapsia ja koululaisia käyttämään sitä myös tulevaisuudessa.

Vastaavanlaisen kokeilun myötä Pieksämäen kaupunki saavutti jopa säästöjä. Maksuton joukkoliikenne johti siellä erillisten koulukyytien lopettamiseen ja tuotti säästöjä myös päiväkodeille, koska niiden ei tarvinnut enää varata erillistä kallista kyytiä lähtiessään tapahtumiin.

Olen kuitenkin tyytyväinen, että myös valtuutettu Hämäläinen näkee aloitteessa potentiaalia ja sen mahdollisuudet saada lapset ja koululaiset entistä paremmin liikkeelle sekä lisätä pääluottamusmies Hämäläisen työnantajan palveluiden käyttöä.

Kokoomus on aina nähnyt tarpeellisena, että esimerkiksi Jyväskylän ruutukaava pitää olla kevyen liikenteen lisäksi saavutettavissa useilla eri kulkuvälineillä, myös linja- ja yksityisautoilla. Esimerkkinä tästä myönteinen suhtautumisemme joukkoliikenteen kilpailutukseen, jolla uusittiin linja-autojen kalustoa sekä saavutettiin veronmaksajille satojen tuhansien säästöt.

Caius Forsberg

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.