Joukkue ratkaisee

Jalkapallon EM-kisat ovat ohitse. Taas saimme nähdä vauhtia ja vaarallisia tilanteita mutta myös puolustuksen kautta pelaamista ja taitavaa taktikointia.

Finaalissa Portugali voitti dramaattisten käänteiden jälkeen isäntämaa Ranskan jatkoajalla 1–0. Voitto sai erityistä symboliikkaa, kun voittomaalin laukaisi kentälle vaihdettu pelaaja. Jalkansa loukannut Portugalin suurin tähti Christian Ronaldo joutui tyytymään innostajan ja kannustajan osaan, kun muu joukkue pelasi voitosta.

Portugalin joukkueen kaikki pelaajat ottivat uudessa tilanteessa piirun verran lisää vastuuta ja pelasivat yhteisöllisesti valmentajan luomaa pelisuunnitelmaa toteuttaen. Tällä voitolla todentuikin jälleen yksilöitä korostavassa maailmassa joskus unohtuva tosiasia: jalkapallo on joukkuepeli eikä maailman paraskaan pelaaja ole yksin juuri mitään.

Viime vuosikymmeninä olemme alkaneet korostaa yhä enemmän yksittäisiä tähtiä ja poikkeuslahjakkuuksia.

Poliittisten puolueiden menestystä arvioidaan helposti sitä kautta, kuinka karismaattinen puheenjohtaja on ja miten hän on pärjännyt televisiossa. Yritysmaailmassakin etsitään visionäärisiä johtajia, joiden poikkeuksellisen näkemyksen pohjalta voidaan tehdä vahvaa tulosta ja laajentaa markkinoita.

Oikeastaan yhteiskunnan kaikilla alueilla on vahvistunut uskomus, jonka mukaan menestyksen kannalta avainasemassa ovat yksittäiset johtajat, gurut tai sankarit, joiden ympärillä muiden merkitys supistuu varsin vähäiseksi. Portugalin EM-joukkueesta analogiaa hakien väitän kuitenkin, että tässä on kysymys jonkinlaisesta näköharhasta, joka johtuu aikamme yksilökeskeisestä luonteesta ja sitä ruokkivasta mediasta.

Kaikesta toiminnasta voidaan tietysti määritellä avainpelaajia eli keskeisiä ihmisiä, joiden panos toiminnalle on poikkeuksellisen tärkeä. Kuitenkin lähes aina tärkeintä on yhteistyö ja vuorovaikutus.

Yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla voidaan rakentaa huippujoukkueita, joissa omat vahvuutensa tietävät yksilöt tekevät yhteistyötä vahvasti vuorovaikuttaen. Tämä kannattaa, oli tavoitteena sitten hyvä jalkapallo, vaikuttava kansalaistoiminta tai yrityksen menestys. Lopulta joukkue ratkaisee.

Petri Jussila

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetKyllähän junalipun netistä ostaa Jkl-Hki, mutta ostapa Jkl-Kemijärvi yöjunaan Tre kautta! Ei niin vain onnistu!

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.