Joutsan johtamisongelmat paljastuvat

Joutsan kunnalle lankesi iso lasku johtamisen ja päätöksenteon ongelmista, taitamattomuudesta, sinisilmäisyydestä ja virheinvestoinneista, kun Keskimaa ilmoitti: "Me emme rakenna Abc-liikenneasemaa Oravakiveen."

Kunnanjohtaja on poseerannut Oravakiven eritasoliittymän ison montun äärellä ja antanut asiasta pontevia lausuntoja lehdistölle. Pontevuutta olisi kuitenkin tarvittu jo paljon aiemmin.

Puolitoista vuotta Joutsan valtuustossa on osoittanut minulle, kuinka irrationaalisia päätöksiä junaillaan edelleen pienessä piirissä, ja mikä arvo asiantuntemukselle annetaan päätöksenteossa.

Miksi valtuutettuna en ole kertonut totuutta julkisuuteen? Olen yrittänyt varjella Joutsan julkisivua. Kritiikkiä olen esittänyt kuitenkin Keskimaan hankkeen paikallisia lieveilmiöitä kohtaan kaikissa vaiheissa. Kunnanhallituksen kokouksissa, valtuustossa, kehitystoimikunnassa ja valtuustoseminaareissa.

Viime syksynä kunnanhallituksen kokouksessa ehdotin Oravakiven eritasoliittymästä ja rinnakkaistiestä päätettäessä, että kummastakin tulisi luopua, koska Oravakiveen ei rakenneta Abc-asemaa. Perustelin miksi: "Koska Heinolassa ja Kanavuoressa on jo Abc-asemat, ja koska Heinolan asema ei ole menestynyt odotetulla tavalla, niin yksiköiden kannattavuutta ei heikennetä S-ryhmässä rakentamalla vielä uusi asema niiden välille."

Perusteluni kuultuaan Terttu Hentinen tulistui ja kertoi hallitukselle, että S-ryhmässä rakentamispäätökset tehdään eri osuuskauppojen alueella jokaisen omasta toimesta. Kunnanhallitus uskoi agronomia mutta ei suunnittelijaa, joka jo 1990-luvulla oli tutustunut Keskon kauppapaikkojen valintaperusteisiin.

Vastustin rinnakkaistietä tarpeettomana ja kirjoitin tiehankkeista satiirisen tarinan, jonka lähetin Joutsan johtajille ja kunnanhallituksen jäsenille. Koska tarina ei tehonnut, kirjoitin sähköpostiviestin: "Jos Karimäkeen ei tehdä eritasoliittymää, rinnakkaistie ja Oravakiven hanke johtaa valitusprosessiin." Se tehosi.

Koko elämän mittainen työ isojen yritysten yhteistyökumppanina kahdessa mainostoimistossa ja omassa yrityksessä auttaa arvioimaan hankkeiden realistisuutta. Kritiikkini on johtunut juuri näistä syistä sekä päätöksistä, joilla on edistetty Keskimaan hankkeen varjolla aivan muuta yritystoimintaa Joutsassa.

Oravakiven Abc-aseman rakentamista on käytetty perusteluna päätöksille, joiden todellinen tarkoitus on ollut edistää tätä muuta toimintaa. Asuntojen rakentaminen aseman työntekijöille, täysin turha rinnakkaistie ja Oravakiven eritasoliittymä ovat tästä esimerkkejä. Keskustan kautta ohjailtu operaatio, jota myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Huikko ja kokoomus ovat myötäilleet, on kallis opetus joutsalaisille.

Joutsan kunnanjohtaja, valtuuston puheenjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja eivät ole kutsuneet minua yhteenkään neuvotteluun Keskimaan, tiehallinnon tai jonkun muun yrityksen kanssa. Kiitän heitä siitä. Kunnanjohtaja Harri Nissisen taitamattomuus sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien kokemattomuus Joutsan ja Keskimaan välisissä sopimusneuvotteluissa on johtanut tilanteeseen, jossa hankkeen kustannukset kaatuvat Joutsan maksettaviksi.

ERKKI RUUHINEN valtuuston vpj. (kok.) Joutsa

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.