Juhannus takaisin entiselle paikalleen

Jos juhannus olisi ollut tänä vuonna oikealla paikallaan, olisi yleinen puheenaihe ollut juhannusilmojen upeus, lämmintä ja auringonpaistetta yllin kyllin.

Juhannuksen siirron takana lienevät olleet työnantajakapitalistit ja takapiruna SAK:n suojatyöpaikkaiset virkailijat. Jotain työviikon pätkimisestä silloin puhuttiin. Ollutta ja mennyttä kaikki, tyystin toisenlaisessa Suomessa eletään.

Juhannuksen vietto oikealla paikalla ei enää häiritse työntekoa, alati suuremmalla joukolla on vapaata ennen juhannusta ja juhannuksen jälkeenkin.

Kun aloitin työurani Juuson firmassa, olivat kaikki juhlapyhät seisokkipyhiä. Seisokkipyhinä paikkailtiin sellutehtaan koneita, jotta ne kestäisivät taas seuraavaan juhlapyhään asti.

Juuson mentyä aloitettiin juhlapyhien myynti. Puukapitalistit väittivät seisokkien haittaavan tehtaitten kannattavuutta. Annettiin jopa ymmärtää pyhien myyntiä vastustavien olevan uhkana tehtaitten olemassaololle.

Palkathan ovat aina olleet pienempiä kustannuseriä, aina kuitenkin työnantajan mielestä palkkakustannukset ovat liian suuret. Näin kävisi vaikka työt tehtäisiin talkoilla. Suomen parhaat valittajat ja ruikuttajat löytyvät edelleen yrittäjien parista, ovat he sitten puu-, maa- tai muita yrittäjiä. Toisena ovat poliisit, kaikki ovat kuitenkin hommansa vapaaehtoisesti valinneet.

Nyt on eräänlainen ympyrä sulkeutunut, juhlapyhinä väki on pakkolomilla ja ay-liike on lyöty maan rakoon - lopullisesti, kuten näyttää tapahtuvan.

Lauri Ihalainen sentään sai ministerin arvonimen, hyviä palveluja on tehty - mutta kenelle?

REINO WELLING Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Lyhyet: Jeesuksestakin on tehty suvakki, vaikka oli kova tuomitsemaan ja syyllistämään.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.