Julkista terveydenhoitoa lyödään kuin vierasta sikaa

Sote-uudistuksella lyödään julkista terveydenhuoltoamme kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle. On helppo huomata, että kansainväliset suurfirmat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla terveydenhuoltomme kehittämistä – tai alasajoa.

Maamme hallitusta ohjaavat algoritmit sekä insinööri-, ekonomi-, ja kvartaaliajattelu, joista puuttuu todellisuudentaju, empaattisuus ja tunteet.

Sähköverkko ja digiverkko myytiin kansainvälisille sijoittajille ja nyt sama koskee yli puoli vuosisataa rakennettua terveyspalveluverkkomme. Julkinen perusterveydenhuolto romutetaan lopullisesti Ruotsin malliin. Ei jää kiveä kiven päälle.

EU ei tule hyväksymään perusterveydenhuollon kilpailluille markkinoille maakunnan liikelaitosten yhtiöitä, jotka ovat julkisella rahalla tuettuja.

Se tarkoittaa, että julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansainväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat parhaillaan markkinoita keskenään.

Tässä kisassa ei julkisella ole mitään jakoa, jos valinnanvapaus toteutuu esitetyssä muodossa.

Nyt hallitus on esityksellään ulkoistamassa kiireetöntä leikkaustoimintaa yksityisille yhtiöille, jotka toimivat mm. ilman päivystysvelvollisuutta. Perälautana ongelmien tullessa on julkinen keskussairaala. Onko tätä suurempaa ulkoistusta ja julkisen tukea nähtykään?

Samoin mahdollistetaan ensihoidon myynti. Sen kehittämiseen on käytetty hitosti rahaa ja resursseja, koulutusta jne.

Mistä herrat arvelevat henkilökunnan näihin verorahoja paratiisisaarille rosvoaviin yrityksiin tulevan. No tietenkin julkisen valmiiksi kouluttamasta reservistä!

Joku voi sanoa, että happamia, sanoi... Ja ehkä niin onkin, mutta tällainen tuho olisi ollut estettävissä, jos olisi haluttu. Mutta poliittinen kone on ulkoistanut kaikki eri tavalla asiasta ajattelevat asiantuntijat, ja vie asiaa ”maaliin” poliittisilla mantroilla. Ymmärtämättä, mihinkä tämä johtaa.

Sosiaalitoimi oli hullua ottaa uudistukseen mukaan heti alusta, ja tuotannon rakentaminen osuuskuntamalliin olisi ratkaissut nämä ongelmat ennakkoon. Ja tämä ei ole jälkiviisautta, vaan jo uudistuksen alkuun todettua.

Vai onko niin, että minulla ei olekaan käsitystä terveydenhuoltojärjestelmämme toiminnasta ja mahdollisuuksista. No keväällä se mitataan.

Mauno Vanhala

professori

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.