Juristit kansakunnan moraalinvartijoina

Jos on juristi, niin tietää, ettei tee mitään vahingossa. On nopeaälyinen, osaa laskelmoida ja vetää oikeasta narusta. Juristi on yhteiskuntamme suuri puolustaja. Oli sitten kyseessä minkä sorttinen epäselvyys tai riitatilanne tahansa, oli puolustettavana murhamies, varas tai täysin syytön, niin juristi on paikallaan.

Suomi oli muutama vuosi sitten maailman korruptoitumattomin maa, nyt kaukana siitä. Suomi eli vaalirahoituksen piirileikkiä ja sitä jatketaan yhä oikeussaleissa.

Juristit ovat nyt pääosissa ja ennen kaikkea pyrkivät tekemään kaiken mitättömäksi, kuin mitään ei olisikaan tapahtunut.

On sanottu, että media on vallan vahtikoira. Näinhän se on, kun parlamentarismi yskii, on tukehtua omaneduntavoitteluun ja kuinka ollakaan viattomiin ”lahjoihin” ja ”pyyteettömiin” tukitoimiin. Kun katsomme parin viime vuoden tapahtumia, niin voisi sanoa, että medialla on valtansa, mutta Suomi on saanut uuden valtaeliitin juristeista.

Tämän päivän asianajajat ja varatuomarit ovat mukana niin hyvässä, mutta yhä useammin pahassa. Vuosikymmeniä sitten kirkkoherra saattoi käyttää saarnastuolistaan käsittämän suurta henkistä ja myös taloudellista valtaa heiluttamalla raamattua kyseenalaisella tavalla. Nyt nämä kirkkoherrat ovat pukeutuneet juristin asuun ja eivät enää rehvastele raamatun sanoilla, vaan kulkevat lakikirja kainalossa, heillä on siihen virallinen status ja kansa kumartaa syvään.

Todellisuus on ikävää luettavaa. Oikeustieteen lisensiaatti syyllistyi nuoren naisen kaappaukseen vuonna 2009. Työuransa hän oli tehnyt yksityisessä asianajotoimistossa, KPMG-tilintarkastusyhtiössä sekä Turun yliopiston rehtorinvirastossa. Vain pari kuukautta sitten huippujuristiksi siteerattu Jyrki Järvilehdon asianajaja vangittiin epäiltynä törkeästä rahanpesusta. Nyt poliisi epäilee lisäksi miehen sotkeutuneen huumesalakuljetusjoukkion rahojen kätkemiseen.

Äskettäin taas juristi oli otsikoissa ja pystyi näyttämään, mihin lainoppinut pystyy, kun hätä on riittävän suuri. Oikeustieteen kandinaatti, AKT:n puheenjohtaja Timo Räty masinoi häirintäilmoituksen ja tutkintapyynnön tehneen AKT:n viestipäällikkö Hilkka Ahteelle potkut tavalla, mikä etsii vertaistaan.

Juristikavalkadi ei tunnu tyrehtyvän. Taas media pääsee näyttämään Arkadianmäen ryvettymisen. Nyt tulee ilmi, että kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja, varatuomari Sampsa Kataja esiintyi tiistaina 20. joulukuuta humalassa eduskunnan täysistunnossa.

Tältä pohjalta median tyhjien päivien täyte Teuvo Hakkarainen on päässyt hyvin nimekkääseen seuraan, kun päivästä toiseen esiintyy miten missäkin ja joutuu jatkuvasti huiputetuksi.

Näin tämä vallaton meno, etupäässä kansan rahoittamana, ei voi jatkua. Kun nykyinen presidentti, varatuomari hänkin, koetti eduskunnan puheenmiehen roolissa panna eduskunnan ruotuun, niin voi sitä äläkkää, mikä siitä syntyi. Kansanedustaja on lain yläpuolella, eikä mikään saa estää senaattorin työn kaikkivoipasuutta.

Meno maassa on villiä. Nyt tarvitaan jämäkkyyttä. Lakimiesliitto pankoon nousukkaat paimenensa kuriin. Puhemies Eero Heinäluoma ottakoon sen vallan, mikä eduskunnan puhemiehelle kuluu. Jos tämä ei onnistu, niin on huudettava presidentti Sauli Niinistö apuun, sanoi perustuslaki sitten mitä tahansa.

Ilari Kotimäki

Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kuka luo kaupunkiprofiilin?

Musiikkitaloa kohti

Jyväskylän ikuisuusprojektit

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.