Jyväsjärvi ja Rantaraitti ovat Jyväskylän keuhkot

Tärkeä kulttuurin ja taiteen hanke sai nimen Jyväskylän sydän. Hyvällä syyllä voitaisiin Jyväsjärveä satamineen ja Rantaraitteineen kutsua Jyväskylän keuhkoiksi. Asia on saanut ansaitusti uutisointia Keskisuomalaisessa. Molemmat ovat kaupunkilaisille tärkeitä ja molempia on kehitetty, myös tämä kehitystyö jatkuu.

Aloitetaan satamasta. Katsoopa laitureita mistä suunnasta Jyväsjärveä tahansa, ei niitä – eikä veneitä – ole satama-alueella tungokseksi asti. Enemmänkin mahtuisi hyvällä suunnittelulla.

Ymmärrän veneilijöiden vastustuksen sille, että pienvenelaitureita siirrettäisiin Rantaväylän suuntaan, jolloin tavaroiden kantomatka pitenisi. Rantaraitin suunnalla on kuitenkin hyödynnettävissä olevaa tilaa laitureita varten. Sinne voisi tehdä uutta laituritilaa ainakin saunalautoille ja ravintolalaivoille.

Lisäksi pienveneiden laiturimaksuja voisi porrastaa siten, että maksuissa huomioidaan kävelymatka autolta veneelle. Maksun ollessa halvempi kauempana oleville pienvenepaikoille voisi kysyntää olla ainakin niillä pienveneilijöillä, jotka veneilevät vähemmän tai joilla on vain vähän tavaraa veneeseen.

Vierasvenepaikat voitaisiin siirtää Rantaväylän puoleiseen rantaan ja vesijettien vuokraus Satamankärkeen. Itse näkisin, että niin saunalautat kuin vesijetitkin mahtuvat Jyväsjärvelle ainakin toistaiseksi, ne osaltaan markkinoivat Jyväskylää ja Jyväsjärven monikäyttöisyyttä. Sijoittelua on syytä miettiä uusiksi ja laituritilaa tarvittaneen lisää. Lisäksi satamaan tarvitaan lisää wc-tiloja.

Kaivatut portit ovat vihdoin saatu laitureiden alkuun. Ne ovat tarpeelliset, erityisesti viikonloppuisin veneisiin on päihtyneiden toimesta kohdistunut ilkivaltaa, veneissä on luvatta yövytty, käytetty veneiden vessoja jne.

Satama-alueella on riittävästi ravintola- ja oleskelutilaa muutoinkin, nyt erityisesti kun komeat pitkät graniittiportaat ovat valmiina. Kesäpäivinä istuskelijoita ja vapaa-ajan viettäjiä riittää – milloin nähdään niiden edessä sinfonian pienimuotoinen esitys?!

Lähiliikuntapaikkojen rakentamista olemme käsitelleet useaan otteeseen kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa. Avattu Äijälänrannan liikuntapaikka jatkaa Suomen suurimman ulkokuntosalin ketjua. Tämä tulee valmistuessaan ulottumaan koko Jyväsjärven ympäri ja on jo nyt matkailuvaltti.

On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka ulkokuntosaleilla riittää käyttäjiä, myös ohjattuja tunteja pidetään. Viime rullaluistelulenkillä oli taas Alban viereisellä nurmella ulkojumppa käynnissä. Tätä ja Jyväsjärveä ihastelivat vieressä seisseet saksalaisturistit.

Rantaraitilla suunniteltujen liikunta- ja kuntoilupaikkojen lisäksi kehittämiskohteeksi tulee nostaa juoksuradan laajentaminen asfaltoidun Rantaraitin vieressä. Myös asfaltin riittävän hyvästä kunnosta tulee huolehtia jatkossakin.

Itsellenikin satama ja Rantaraitti ovat tärkeitä. Kuljen polkupyörällä töihin ympäri vuoden, osa matkasta Rantaraittia pitkin.

Kesäisin tulee rullaluistimilla kierrettyä Jyväsjärvi pari kertaa viikossa, ja talvella on mukavaa ulkoilla retkiluistimilla keskellä kaupunkia sijaitsevalla retkiluisteluradalla. Talvisaikaan mukava yksityiskohta on ollut tiimiakatemialaisten ylläpitämä kotakahvila.

Arvostetaan kaupunkimme keuhkoja ja kuunnellaan käyttäjien palautteita. Meillä on aarre keskellä kaupunkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Viisikko jatkaa seikkailujaan

Turpeen poltto pitää lopettaa nopeasti

Lyhyet

Perussuomalaiset valmiita vastuunkantoon

Lyhyet

Lyhyet

Hippoksesta väitteitä ilman perusteita

Lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia

Ravitsemusterapeutteja tarvitaan kunta- ja maakuntatyöhön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.