Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Toimittaja Arttu Seppänen kirjoitti osuvasti kolumnissaan (KSML 10.2.) Vanhan Kirjan Talvesta ja esitti ajatuksiaan kirjallisuustapahtumien järjestämisestä Jyväskylässä.

Olen varsin pitkälti samaa mieltä hänen kanssaan ko. tapahtuman nimestä ja tiedän, että sitä on pohdittu monesti aikaisemminkin.

Nyt kun tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti kauniissa Alvar Aallon suunnittelemassa ja vasta peruskorjatussa päärakennuksessa, niin puitteet olivat todella hienot.

Nuorempien kirjallisuuden ystävien ja lukijoiden puuttuminen mietityttää myös allekirjoittanutta.

Jyväskylään mahtuisi todellakin kirjallisuustapahtuma, joka yhdistäisi nyt jo toteutettavat tapahtumat uusiin ja innostaviin tilaisuuksiin.

Tätähän on kokeiltu kirjallisuustapahtuma Lukutilan yhteydessä 28.– 29.4.2017. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Keski-Suomen Kirjailijat ja Taiteen edistämiskeskus.

Tuolloin kahden päivän aikana Jyväskylän Veturitallit keräsi noin 500 kävijää ja Pihakadulla, yläkaupungilla eri tilaisuuksissa oli toiset 500 kävijää.

Erityisen kiinnostuksen kohteina olivat Kristian Blombergin Kauppakadun tekstiprojisointi, Rantaraitin Markku Ropposen valolaatikkotekstit ja Taidemuseon näyttelyt.

Suosittuja olivat myös Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen konsertit, Veturitallien paneelikeskustelut nuorten lukemisesta ja spekulatiivisesta fiktiosta sekä Runo- ja Sähköklubit.

On siis mahdollista organisoida Jyväskylään kirjallisuusfestivaali, joka yhdistäisi esimerkiksi Arttu Seppäsen mainitsemat tapahtumat vaikkapa Vanhan Kirjan Talveen tai luotaisiin kokonaan uusi tapahtuma.

Jyväskylän kirjamessujen tulevaisuus on edelleen epävarma, mikä sinänsä on vahinko, sillä kaupallisesta luonteestaan huolimatta messut ovat houkutelleet ihmisiä runsain joukoin kuuntelemaan kirjailijoiden haastatteluja.

Nytkin Vanhan Kirjan Talvessa suurta yleisöä houkuttaviksi osatilaisuuksiksi osoittautuivat juuri kirjailijoiden haastattelut, joissa he kertovat kirjoittamisestaan, kirjailijuudesta ja teostensa syntyvaiheista.

Meillä on Jyväskylässä kirjallisia toimijoita ja henkilöitä, jotka pystyvät organisoimaan menestyvän ja myös valtakunnallista kiinnostusta herättävän tapahtuman, mikäli riittävästi yhteistä tahtoa löytyy.

Luonnollisesti kyse on myös taloudellisista resursseista, mutta tähänkin on tukea haettavista muun muassa eri apurahojen ja avustusten myötä.

Ajankohtana helmikuun alkupuoli Vanhan Kirjan Talven tapaan (yhteistyössä?) olisi varsin oivallinen, koska tähän aikaan valtakunnassa ei järjestetä muita, isompia kirjallisuustilaisuuksia.

Oleellista on tarjota mahdollisimman laajalle ikäjakaumalle uusia ja mielenkiintoisia näkökulmia kirjallisuuteen.

Vesa Lahti

kirjailija

kääntämisen tutkija

Taiken kirjallisuuden läänintaiteilija 2014–2017

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kuutamo Jyväsjärvellä. Kuva: Heikki Seeskorpi

Ruskalento. Kuva: Gary Littler

Lukijan kuvatSininen ilta Pihtiputaalla. Kuva: Alpo-Petteri Kokkonen

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.