Jyväskylä hallitsee syöpäleikkaukset

Poliittisin päätöksin ja voimakeinoin yritetään hakea säästöjä siirtämällä esimerkiksi keuhkosyöpäleikkaukset Keski-Suomen keskussairaalasta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Ei ole kyse pelkästä leikkauksesta vaan hoitoketjusta, joka alkaa syövän toteamisesta sen erilaisiin jälkihoitoihin ja seurantaan. Kirurgian ylilääkäri Eero Sihvo puolustaa yksikköään leijonan lailla ja siitä hänelle valtava kiitos.

Sihvo leikkasi mieheni keuhkosyövän maaliskuussa 2014. Hän kuvasi hyvin inhimillisellä tavalla meille molemmille ennen leikkausta mistä on kyse, mitä tapahtuu ja mitkä ovat mahdollisuudet.

Kaikkeen tähän riitti 1–2 käyntiä hänen luonaan eikä kummallekaan jäänyt mitään epäselvää. Hän jopa saman tien itse varasi leikkaussalin, lisätutkimukset ja leikkausajan.

Kaikki meni suunnitelmien mukaan eikä potilaan tarvinut pähkäillä ja odotella ikäviä aikoja ja päivämääriä kuten itse aiemmin saman HUS:ssa kokeneena jouduin kestämään. Samoin leikkauksen jälkeinen aika sairaalassa oli mahdollisimman lyhyt ja lääkäri/potilas-suhde kompakti ja jälkihoidon kannalta todella tärkeä.

Jyväskylässä on loistavaa leikkaustoimintaa tukemassa käsittääkseni erittäin laadukasta tutkimustyötä.

Politiittisten linssien läpi katsottuna ehkä keskittämisessä säästetään yksikkökohtaisesti, mutta meidänkin tapauksessamme me itse maksaisimme pelkästään litroittain polttoainettakin (kuten jokainen veronmaksaja) puhumattakaan inhimillisyydestä, joka tämänkin luokan sairauksissa on otettava huomioon. Ehkä kannattaisi miettiä myös käytännöllisyyttä.

Tehdään asiat siellä, missä ne parhaiten osataan. Siitä kiitoksena vierelläni kävelee terve mies.

Eija Lahtinen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

Näistä vaaleista tulee sote-vaalit

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen Suomessa on keinoja

Lyhyet

Jyväskylä myymässä sieluaan?

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.