Jyväskylä mukaan suolistosyövän seulontaan

Jyväskylän kaupungin budjettiesityksessä (KSML 23.10.) huomiomme kiinnittyi siihen, että suolistosyöpäseulonnan pilotointi oli päätynyt karsittavien kulujen listalle. Haluamme yhdistyksiemme puolesta esittää muutaman faktan, jotka puoltavat suolistosyövän seulonnan käynnistämistä ja siihen osallistumista.

Yli 3 000 suomalaista sairastuu vuosittain suolistosyöpään. Vuosittain suolistosyöpään kuolee noin 1 200 suomalaista. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa suolistosyöpä löydetään, sitä paremmat ovat mahdollisuudet parantua ja sitä vähemmän raskaita ja kalliita hoitoja potilaalle joudutaan antamaan.

Suomi on muita Pohjoismaita jäljessä suolistosyövän seulonnassa.

Vuodesta 2009 alkaen myös EU on suosittanut suolistosyövän seulontaa. Suolistosyövän seulonta käynnistetään Suomessa uudestaan 2019. Seulonta alkaa vapaaehtoisissa kunnissa ja laajenee myöhemmin vähitellen valtakunnalliseksi ohjelmaksi.

Ensimmäisenä vuonna kutsun seulontaan saavat 60–66-vuotiaat miehet ja naiset niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Tällä hetkellä kuntia ollaan houkuttelemassa mukaan seulontaan.

Tampereen lisäksi Ylitornion kunta, Säkylän kunta ja Paimio-Sauvon kansanterveystyön kuntayhtymä ovat mukana ensi vuonna alkavassa suolistosyövän seulonnassa. Neljä kuntaa Suomen yli kolmesta sadasta on ihan hyvä alku, mutta ei riitä pitkälle haettaessa kansanterveydellistä hyötyä ja suolistosyöpäkuolemien vähenemistä koko valtakunnan tasolla.

Arvioidaan, että vuonna 2025 suolistosyöpään sairastuu jo 3800 suomalaista ja suolistosyövästä johtuvia kuolemia arvioidaan olevan 1550. Sille, jos kuolemia olisi 500 vähemmän, on vaikea laskea hintaa.

Suomen syöpärekisterin tekemien laskelmien mukaan seulonnassa havaitun suolistosyövän hoito maksaa keskimäärin 21 000 euroa ja oireiden perusteella löydetyn suolistosyövän hoito maksaa keskimäärin 25 000 euroa.

Jos ero ei tunnu merkittävältä, kannattaa muistaa, että jos suolistosyöpä löytyy levinneenä, joudutaan potilasta hoitamaan pidempään ja ottamaan käyttöön uudempia ja kalliimpia lääkkeitä. Jos suolistosyöpä on päässyt leviämään niin, ettei tauti ole enää parannettavissa hoidetaan suolistosyöpää sairastavaa koko potilaan loppuikä. Hyvin hoidettuna potilas voi elää levinneen suolistosyövän kanssa useita vuosia.

Suolistosyöpään sairastuneiden ihmisten lukumäärä on kaksinkertaistunut 50 viime vuoden aikana ja suolistosyöpien ennustetaan lisääntyvän myös tulevaisuudessa mm. väestön ikääntymisen myötä. Kuitenkin, noin kolmannes sairastuneista on työikäisiä.

Seulonnan sivuhyötyjä on todennäköisesti suolistosyövän tunnettuuden ja sen mahdollisten oireiden tunnistaminen lisääntyminen. Tämä voi ohjata niitä ihmisiä, eli alle 60-vuotiaita, jotka eivät ole vielä seulonnan piirissä, hakeutumaan ajoissa tutkimuksiin.

Mitä varhaisemmin suolistosyöpä löydetään, sitä vähemmän kuormittavaa sen hoito on potilaalle ja yhteiskunnalle. Varhainen diagnoosi mahdollistaa henkilön paluun työelämään – myös tälle on vaikea laskea rahallista arvoa.

Immu Isosaari

toiminnanjohtaja

Seppo Aaltonen

hallituksen puheenjohtaja

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry

Jenni Tamminen

toiminnanjohtaja

Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Virheellinen metsävero- väite SDP:stä

Isot ja pienet asiat sekaisin

Lyhyet

Lyhyet

Influenssarokotuksesta vapaa- ehtoinen terveydenhoitoalalla

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.