Jyväskylä olisi hyvä pilottipaikkakunta

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestäminen on kirjattu nykyhallituksen hallitusohjelmaan ja se pitäisi toteuttaa vielä kuluvalla hallituskaudella.

Asiaa pohtinut ministeri Paula Risikon (kok.) asettama työryhmä ratkaisisi asian avaamalla Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Tavoitteena on, että YTHS:n asiakaspiirin laajeneminen takaisi tasa-arvoiset palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille niin, ettei yliopisto-opiskelijoiden palvelutaso alene.

Ammattikorkeakouluopiskelijoista noin 60 prosenttia opiskelee nykyisin YTHS-paikkakunnilla. Rakenteellinen kehittäminen todennäköisesti vielä lisää määrää tulevina vuosina. Paikkakunnille, joissa on yli 2 000 opiskelijaa, kannattaisi perustaa uusi YTHS-toimipiste. Tätä pienemmillä opiskelupaikkakunnilla YTHS voisi ostaa palvelut joltain muulta tuottajalta.

Tämän uudistuksen edistämiseksi pitäisi käynnistää pilottihankkeet jo ensi vuonna, ehdottaa amk-opiskelijoita edustava Samok ry.

Jyväskylässä on asukaslukuun suhteutettuna erittäin paljon opiskelijoita, joten se sopisi erinomaisesti toiseksi pilottipaikkakunnaksi.Toiseksi kokeilukunnaksi kannattaisi valita sellainen, jossa ei ole YTHS:n palveluja.

Pilottivaiheessa ammattikorkeakoulujen opiskelijoille tarjottaisiin kaikki YTHS:n tarjoamat terveyspalvelut. YTHS-toimipisteen avaaminen myös ammattikorkeakoulujen opiskelijoille onnistuisi kokeiluvaiheessa suunnilleen samoilla kustannuksilla, joilla nykyään tuotetaan yliopisto-opiskelijoiden palvelut, laskee Samok ry.

YTHS:n tietojen mukaan yhden opiskelijan terveydenhuolto maksaa vuodessa 273 euroa. Niillä paikkakunnilla, joilla pitäisi luoda kokonaan uusi toimipiste, mukaan tulisi lisäksi joitakin perustamiskustannuksia.

Esitys YTHS:n palveluiden laajentamisesta ammattikorkeakouluissa opiskeleville on käytännössä valmis mutta jostain syystä sitä ei ole laitettu eteenpäin. Ellei päätöstä synny ilman pilottikokeilua, se pitäisi aloittaa viipymättä.

YTHS:ää rahoittavat Kela (n. 60 pros.), opiskelijat (n. 20 pros.), yliopistopaikkakunnat (n. 10 pros.) ja opetusministeriö (10 pros.). Myös ammattikorkeakouluopiskelijat ovat valmiita maksamaan YTHS:n käytöstä kohtuullisen suuruisen, pakollisen terveydenhuoltomaksun.

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk.) Opetushallituksen johtokunnan pj Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.