Jyväskylä on pian pikavippien varassa

Jyväskylän talouden kolmannesvuosiraportin ennusteen mukaan vuoden 2012 vuosikate tulee painumaan negatiiviseksi. Jyväskylän tulee ottaa velkaa käyttömenojen kattamiseksi. Käyttömenot ovat niitä kuluja joilla turvataan kaupunkilaisten lakisääteiset palvelut. Kaupungin tulee siis ottaa pikavippejä maksaakseen menonsa.

Jyväskylän kaupungissa on koetettu löytää yhteistä tahtotilaa talouden tasapainottamiseksi koko vaalikauden ajan. Virkamiehet ovat koettaneet löytää säästökohteita ja poliitikot ovat niitä sitä mukaa koettaneet torpata. Yritykset säästöjen löytämiseksi ovat olleet hampaattomia ja kaatuneet poikkeuksetta poliittisten päätöksentekijöiden keskinäiseen eripuraan, tahtotilan puutteeseen tai epäluottamukseen virkamiehiä kohtaan. Myös kuntien välisen yhteistyön tekemisessä on ollut ristiriitoja. Kaupungin tulee olla yhteistyöhaluinen kuntayhtymissä. Nythän yritetään lähinnä käskyttää ja sälyttää omia menoja kuntayhtymien harteille, siksi järkeviäkään edistysaskelia ole voitu tehdä.

Käyttömenojen nopea kasvu, verotulojen lasku sekä kovat investoinnit ovat yhdessä taloudellisten ongelmien taustalla. Nyt täytyy rajoittaa investointien määrää, leikata käyttömenoja ja tehdä kaikki mahdollinen työllisyyden parantamiseksi, jotta verotulot kasvavat.

Vaalien alla näiden ajatusten esittäminen on erittäin vaikeaa. On vaikea kertoa äänestäjille, että mm. palveluverkkoja on valitettavasti supistettava eli suljettava kaupungin palvelupisteitä. Kaupungin pitää myös luopua osasta kiinteistömassaansa sekä määrätietoisemmin vähennettävä henkilöstönsä määrää. Kuntaliitoksia ei tule lähitulevaisuudessa tehdä, jotta kaupungille ei tule jälleen uutta viiden vuoden irtisanomissuojaa henkilöstölle. Työntekijöitä on liikaa ja sen määrää on vähennettävä. Hoitavia käsipareja, opettajia ja lääkäreitä meillä on vähän, mutta väliportaan hallintoa ja kehitysprojekteja aivan liikaa. Organisaatio on trimmattava ja keskiportaan hallinto puolitettava. Nämä ovat vaikeita viestejä kerrottavaksi vaalikentillä.

Ennen vaaleja nykyisen kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät yrittivät neuvotella valtuustosopimuksen, jonka tarkoituksena oli sitouttaa ryhmät yhteiseen tahtotilaan talouden tasapainottamiseksi. Tästä sopimuksesta demarit, vasemmistoliitto ja kommunistit kieltäytyivät. Yhteistyöhön olisivat olleet valmiita keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, kristilliset ja vihreät. Nostan näille ryhmille hattua rohkeudesta ja yhteisestä halusta hoitaa kaupungin talous kuntoon.

Suurin este kaupungin talouden kuntoon saattamisessa näyttää olevan valtuuston suurimman ryhmän eli sosiaalidemokraattien vastuun pakoilu. Ilmeisesti ongelmana heidän päätöksenteossaan on sisäiset ristiriidat ja valtataistelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.