Jyväskylä on pian sivistyskaupunki

Pian Jyväskylän kaupunki on sivistyskaupunki. Soten lähdettyä maakuntaan suurin ja tärkein palvelualue on sivistys, erityisesti kasvatus ja koulutus.

Kaupungissa on luotava pitkäkestoinen kasvatuksen ja koulutuksen strategia, jonka perustana ovat selkeät linjaukset siitä, millaisten periaatteiden mukaan kasvatusta ja koulutusta kehitetään. Lapsen ja nuoren koko koulutuspolun varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle on oltava kunnossa.

Seuraavassa teesit, joiden pohjalta kasvatuksen ja koulutuksen strategiaa voisi mielestäni rakentaa:

1. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus: Tavoitteena on ilmainen varhaiskasvatus. Ei suurenneta varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja eikä rajata varhaiskasvatusoikeutta.

2. Perusopetuksen ryhmäkokojen tulee olla oppimista edistävällä ja syrjäytymistä ehkäisevällä tasolla: Tavoitteena on perusopetuksen ryhmäkokojen pienentäminen. Ei leikkauksia, jotka johtavat perusopetuksen ryhmäkokojen suurenemiseen ja tukea tarvitsevien oppilaiden lisääntyviin ongelmiin.

3. Lukio-opetuksen rahoituksen ja laadun on oltava kunnossa: Tavoitteena on suurten kaupunkien keskitason mukaiset resurssit ja opetustarjonta (ensiapuna Jyväskylän kaupungin lisärahoitus). Ei enää leikkauksia lukiokoulutuksen opetusresursseihin. Ehkä lukiot on siirrettävä koulutuskuntayhtymältä takaisin kaupungille (siirtomahdollisuus selvitettävä).

4. Ammatillisessa koulutuksessa on panostettava opetukseen ja ohjaukseen: Tavoitteena on ammattitaitoisten opettajien antaman opetuksen ja ohjauksen lisääminen. On lopetettava opettajien ammattitaidon väheksyminen, joka johtaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden oppimistulosten heikentymiseen ja syrjäytymiskehityksen kiihtymiseen. Ehkä ammatillinen koulutus on siirrettävä isäntäkuntamallin mukaiseen hallintoon, Jyväskylä isäntänä (siirtomahdollisuus selvitettävä).

Näiden periaatteiden toteuttaminen vaatii jonkin verran rahaa, mutta samalla se on sijoitus tulevaisuuteen. Rahat tulevat takaisin, vieläpä moninkertaisena. Päätöksenteossa on alettava ottaa nykyistä paremmin huomioon kasvatuksen ja koulutuksen pitkäkestoiset positiiviset vaikutukset. Muuten ei synny sivistystä – ja rahatkin todella loppuvat.

Juha Paananen

lehtori, FM

kuntavaaliehdokas (sd. / sit.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Sateenkaariliike vahingoittaa

Palautussopimusten puute on ongelma

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.