Jyväskylä syyttäköön vain itseään

Erkki Puru (Ksml 21.1.) on oivaltanut hyvin erot Jyväskylän ja Muuramen toimintakulttuureissa.

Jyväskylässä julistettiin 1970-luvun alkuvuosina selkeästi, että kaupungissa ei kaavoiteta tontteja porvarillisille omakotiasujille vaan keskitytään kerrostaloalueisiin ja valtiollisiin suuryrityksiin.

Samoihin aikoihin Muuramessa kaavoitettiin oma teollisuuskylä pienyritysten tarpeisiin. Lisäksi kunta hankki omistukseensa kaksi isoa maatilaa, joiden entiset pellot kaavoitettiin Verkkoniemen nykyiseksi viihtyisäksi omakotialueeksi.

Nämä valinnat kuvaavat hyvin toimintakulttuureiden eroavaisuuksia.

Nyt Jyväskylä syyttää Muuramea rusinoiden noukkimisesta pullasta. Ehkä näin onkin. Mutta onko se muuramelaisille joku vika, että on oivallettu toimia tavalla, joka hyödyttää sekä oman kunnan asukkaita että myös niitä jyväskyläläisiä, jotka eivät halunneetkaan muuttaa niihin kaupungin suosimiin kerrostalolähiöihin?

Tai se, että pystyttiin tarjoamaan tontteja niille pienyrityksille, jotka jyväskyläläisessä päätöksentekokulttuurissa olivat ”perspektiivittömiä”.

Jos Muuramessa ei olisi oivallettu tuossa vaiheessa omia menestystekijöitä, pitäjä olisi jäänyt samanlaiseksi maatalousvaltaiseksi hiljalleen hiipuvaksi maaseutukunnaksi, joita maasta löytyy kaikkialta, myös joidenkin isojen kaupunkien läheisyydestä.

Kesällä 1972 tein silloin vielä ilmestyneeseen Kansan Lehteen jutun, jota varten haastattelin Muuramen sen aikaisia päättäjiä. Heidän viestinsä oli sen verran selkeä, että jutun otsikoksi oli helppo laittaa: ”Muuramen vaihtoehdot – kuihdu tai kehity”.

Muurame valitsi silloin kehityksen tien. Lähes koomista on, että nyt Muuramen menestys laitetaan pelkästään sijainnin piikkiin. Näinhän asia ei ole.

Kyse on menestyksekkäästä, määrätietoisesta päätöksenteosta ja toiminnasta, jonka hedelmistä muuramelaiset saavat nyt nauttia – ja toivottavasti vielä pitkään tulevaisuudessakin.

Seppo Salminen

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pelastetaan edes taimen

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.