Jyväskylä tinkii palveluistaan

Julkinen palvelujärjestelmä joutuisi suuriin vaikeuksiin, jos järjestöjen palvelut puuttuisivat. Kuntien kannattaa olla palveluyhteistyössä järjestöjen kanssa ja selkeyttää omia palvelujen hankintaa koskevia linjauksiaan, todetaan vuonna 2007 laaditussa asiakirjassa, joka koskee Jyväskylän kaupungin yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Niin kannattaisi. Järjestöt tuottavat jo nyt lähes viidenneksen kaikista sosiaalipalveluista. Lama voi lisätä paitsi palvelujen tarvetta, myös julkisen sektorin halukkuutta hankkia hyvinvointipalveluita kolmannelta sektorilta.

Suvimäen Klubitalo on esimerkki kolmannen sektorin toimijasta, joka tarjoaa mielenterveyskuntoutujille sosiaalisen kuntoutuksen palveluja. Ylläpitäjänä on Psykiatrisen kuntoutuksen tuki ry. Klubitaloyhteisön tavoitteena on parantaa jäsentensä toimintakykyä, osallisuutta ja elämänlaatua, vähentää sairaalahoidon tarvetta sekä tukea paluuta työelämään ja koulutukseen.

Klubitalon toimintaa ovat rahoittaneet RAY sekä Jyväskylän kaupunki, maalaiskunta ja Muurame. Kunnat ovat olleet tyytyväisiä Klubitalon toimintaan. Jäsenmäärä on 350, joista aktiivijäseniä noin 100. Toiminta on saanut toistuvasti kansainvälisen laatusertifikaatin.

Palvelujen käyttö on ensimmäisestä ostopalvelusopimuksesta (2004) lisääntynyt noin kolmanneksella, mutta Jyväskylä ei ole korottanut sopimusta eurollakaan. Kaupunki tinkii rahoituksesta myös pitämällä sopimuksen perusteena olevan yksikköhinnan alhaisena. Se on edelleen samat 20 euroa kuin se oli kuusi vuotta sitten. Jyväskylä jää vertailussa muiden klubitalopaikkakuntien kanssa hännänhuipuksi: Pori 30 e, Espoo 37 e, Lohja 33 e.

Tasapainon saavuttamiseksi voisi rajoittaa jäsenmäärän kasvua, mutta sitä kunnat eivät halua. Se on ymmärrettävää, sillä palveluja tarvitaan. Sairaalat, mielenterveystoimistot ja aikuispsykiatrian poliklinikat ohjaavat jatkuvasti uusia asiakkaita toimintamme piiriin. Paine psykiatrisen avohoidon toimintoihin kasvaa entisestäänkin laitospaikkojen vähentämisen myötä. Suvimäen Klubitalo pystyy toki palvelemaan suurempaakin jäsenmäärää, mutta se edellyttää että kunnat maksavat asianmukaisesti käyttämistään palveluista. On kohtuutonta vaatia jatkuvasti joustavuutta vain toiselta osapuolelta.

RAY on jo kymmenen vuoden ajan tukenut vahvasti klubitalotoimintaa eri puolilla Suomea, ja auttanut sitä kehittymään osaksi paikallisia mielenterveyspalveluja. RAY kuitenkin edellyttää, että kunnat ottavat päävastuun toiminnasta, ja tarvittaessa myös sen laajentamisesta. Kysymys on kuntalaisten tarvitsemista palveluista.

Vuosia jatkunut Jyväskylän rahoitusvaje yhdessä RAY:n tulevien linjausten kanssa herättää kysymyksiä klubitalotoiminnan tulevaisuudesta. Mikäli uusi Jyväskylä aikoo turvata sosiaalista kuntoutumista edistävän klubitalotoiminnan jatkuvuuden, sen on selkeästi lisättävä vastuutaan myös toiminnan rahoittamisesta. Kyse on myös ennaltaehkäisevästä toiminnasta, jolla voidaan vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia. Mitkä ovat vaihtoehdot, jos klubitalotoimintaa ei voida tulevaisuudessa enää toteuttaa kolmannen sektorin toimintana?

Jyväskylän kaupunki ei ole itse aikonut järjestää ainakaan nykyistä laajemmin sosiaalisen kuntoutuksen palveluja mielenterveyskuntoutujille. Me näemme tällaisen toiminnan soveltuvan erinomaisesti kolmannelle sektorille, jonka vahvuuksia ovat mm. yhteisöllisyys, valinnanvapaus, joustavuus ja vapaaehtoisuus. Tämä vahvistui myös ParasSos - tutkimuksessa, jossa kysyttiin päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kokemuksia palveluista ja niiden soveltumisesta omaan elämäntilanteeseen. Alustavia tuloksia kommentoi JAMK:n hoitotyön opiskelija Anna-Maria Vainionpää:

- Kolmannen sektorin toimijat tarjoavat sellaista aitoa vuorovaikutusta sekä asiakkaan näkemistä ja kuulemista ainutlaatuisena yksilönä, joka haastattelujen perusteella tuntui usein - syystä tai toisesta - puuttuvan julkisista palveluista.

- Asiakkaat kokevat parhaimmillaan kolmannen sektorin toiminnan turvallisena paikkana jossa voi totuttautua takaisin normaaliin yhteiskunnalliseen elämään sekä vaalia ja kehittää omia unelmiaan kohti toteutumista.

ULLA LEHTINEN Suvimäen Klubitalo, johtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.