Jyväskylä väärille urille alusta lähtien

Monia uuden Jyväskylän asukkaita ihmetyttää Jyvässeudun hallinnon toiminta esimerkiksi kouluverkostoasiassa. Suunnittelua ohjaa selvästi keskittämisen ideologia: kaikki irti lähtevä siirretään muutaman hehtaarin alueelle kaupungin keskustaan.

Entisiä ympäryskuntia tarvitaan ilmeisesti vain imagon kohotukseen ja halvan tonttimaan lähteeksi. Vai mitä kertoo se, että lakkautettavaksi ehdotettujen koulujen lista sisälsi valtaosin vain entisten ympäryskuntien kouluja? Onneksi useimmat alakoulujen lakkautuksista peruttiin, ainakin toistaiseksi. Lukioverkkoakin muutettiin - perumalla keskikaupungin lukion siirtoesitys. Sen sijaan Jyvässeudun kahden suurimman kasvualueen, Palokan ja Vaajakosken, lukiot esitetään lakkautettaviksi.

Tähänastiset toimet eivät osoita halua kehittää Jyväskylää kokonaisvaltaisesti, useamman vahvan, toisiinsa liittyvän keskuksen verkostona. "Tasapuoliset" investoinnit teihin, katuihin ja vesi- ja viemäriverkostoon tai edes päiväkoteihin ja alakouluihin antavat harhaanjohtavan kuvan tilanteesta.

Tällaisia peruspalveluja on jo lainsäädännönkin mukaan pakko ylläpitää siellä missä on tarpeeksi asutusta. Todellinen halu eri alueiden tasapuoliseen kehittämiseen paljastuukin päätöksistä, jotka koskevat ei-pakollisia investointeja, esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksia, erilaisia kulttuurilaitoksia - ja jatkossa ehkä myös terveyspalveluita.

Siksi maalaiskunnan lukioiden lakkautus kertoo, mitä seutukunnan kehittämisestä oikeasti ajatellaan ja juhlapuheet yhteisestä Jyväskylästä voidaankin jättää omaan arvoonsa. Mahdettiinkohan muuten liittymisvaiheessa edes keskustella niinkin perustavanlaatuisista asioista kuin uuden kaupungin nimestä ja vaakunasta? Onko ydinkeskustan etusija samanlainen itsestäänselvyytenä pidetty asia kuin kaupungin nimi näköjään oli?

Uusi Jyväskylä on jo onnistunut iskemään pahan särön alueen asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja heidän luottamukseensa hallinnon kykyihin ja asenteisiin. Tämä on valitettavaa, sillä se ei anna hyvää kuvaa kaupungin johtamiskulttuurista. Onneksi Jyväskylä on muutakin kuin sen virkamieshallinto.

Uutta valtuustoa valittaessa suuri osa edustajista ja jopa jotkut suuret puoleryhmät kokonaisuudessaan lupasivat ajaa voimakkaasti koko kaupungin tasapuolista kehittämistä ja lupasivat puolustaa Palokan ja Vaajakosken lukioita. Me äänestäjät odotamme nyt näiden lupausten lunastamista ja tekoja vaalipuheiden vakuudeksi.

ARI HUHTA ANNE PITKÄNEN-HUHTA Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.