Jyväskyläkin voi ottaa oppia tapaus Kelasta

Perustamani Unitas-kansanliikkeen missiona on Suomen vakavan ylipolitisoitumisen lopettaminen yhteiskunnallisen innovoinnin, kokonaisuuden ja maalaisjärjen avulla. Käytän Kelaa esimerkkinä siitä mitä em. tarkoittaa julkisyhteisöjen tuottamiin palveluihin liittyen.

”Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen pyytää anteeksi ihmisiltä, jotka kärsivät tukien maksun takkuilusta ja kohtuuttomista viivästyksistä”, uutisoi Yle 28.3. Muutosprosessin pieleenmeno ei ole vain keskustan mandaatilla olevan Aaltosen syy vaan ongelmat ovat paljon syvemmällä ”väärässä pelissä”, jonka yhteiskunnallinen eliittimme on itse itselleen rakentanut.

Jokainen uusi sosiaali- ja terveysministeri (ja pääjohtaja) on täynnä intoa aloittaessaan uutta pestiään.

Hän alkaa ottaa asioita haltuun ja pikkuhiljaa löytää jotain kehitettävää omassa hallinnonalassaan usein aivan vilpittömästi, mutta etenkin seuraavat vaalit jo mielessään ja ketunhäntä kainalossaan.

Virkamiesten kanssa mietittyään hän keksii uuden säädöksen, ohjeen tai asetuksen tai erinäisen joukon niitä. Hän kehittää ja tekee itsestään tärkeän ja kiireisen.

Pian jo lähetellään kirjeitä ministeriöstä jokaiseen Suomen Kelaan ja pidetään palaveria palaverin päälle siitä mitä uudistus tarkoittaa ja etsitään parhaita käytänteitä kun alkaa tulla toteutuksessa ongelmia. Alkaa jo vähän väsyttää ja sitten tulee uudet vaalit, ministeri vaihtuu ja on uudesta puolueesta.

Sama prosessi käynnistyy uudestaan ja uudestaan ja jatkuu 40 vuotta. Mikä on lopputulos? Onko asiakkaan käyttäjäkokemus niin kaunis ja yksinkertainen kuin ikinä mahdollista vai jotain aivan muuta?

Lähtökohtana luoda paras mahdollinen julkinen palvelu on ympäristö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri, joka mahdollistaa onnistuneen rakennustyön. Unitas-kansanliikkeen ”hyvän vallankumouksen” johtavat ajatukset ovat juuri tällaisen uudenlaisen ei-poliittisen ympäristön synnyttämistä Suomeen.

Vasta luotuamme ensin hyvät edellytykset voimme onnistua itse palvelun rakentamisessa seuraavasti:

1) luodaan voimallinen visio hyvästä palvelusta – Unitaksen mallissa primus motorina olisi visionäärinen, osaava ja kokenut ko. hallinnonalan ministeri ilman minkään puolueen jäsenkirjaa.

2) Rekrytoidaan töihin ja johtajiksi porukkaa, jolla on osaamista ja sisäinen palo luoda maailman paras ja tehokkain käyttäjäkokemus loppuasiakkaalle.

3) Vaaditaan oikeita asioita ja luodaan kannustejärjestelmä, joka palkitsee edellisessä.

4) Kysytään kaikkialla organisaatiossa joka aamu uudestaan ja uudestaan ”teemmekö oikeita asioita” sekä

5) kyseenalaistetaan oma olemassaolo aina tarvittaessa.

Jäsenkirjat roviolle – myös kuntatasolla politiikan on oltava juuri siellä missä se tuottaa meille yhteistä hyvää ja onnellisuutta, mutta vain siellä!

Petri Hirvimäki

kuntavaaliehdokas (ps. / sit.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.